”O oportunitate în stilul 11 septembrie”. Ce ar putea câştiga China, dacă susţine Rusia în războiului din Ucraina

”O oportunitate în stilul 11 septembrie”. Ce ar putea câştiga China, dacă susţine Rusia în războiului din Ucraina
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images
Publicat: 28/03/2022, 10:55

Războiul din Ucraina şi excluderea Rusiei din sistemul financiar global ar putea fi o oportunitate pentru China de a dobândi supremaţia în faţa dolarului american, a declarat, luni, un înalt oficial taiwanez de securitate, notează Reuters.

Directorul general al Biroului de Securitate Naţională, Chen Ming-tong, a spus că Beijingul şi-a dorit întotdeauna să găsească o modalitate de a renunţa la dominaţia dolarului american, iar războiul ar putea stimula utilizarea yuanului, informează Reuters.

„Fie că este vorba de comerţul cu renminbi sau de sistemul de emitere a monedei, aceasta este o oportunitate de care (China) trebuie să profite”, a spus Chen, folosind denumirea oficială a yuanului.

China se opune sancţiunilor împotriva Rusiei

Beijingul şi-a exprimat în mod repetat opoziţia faţă de sancţiunile impuse Rusiei şi a insistat că va menţine schimburile economice şi comerciale normale. A refuzat, însă, să condamne acţiunea Moscovei în Ucraina sau să o numească invazie. Cu toate acestea, China a sfătuit companiile naţionale să fie atente în privinţa investiţiilor în Rusia, al doilea cel mai mare furnizor de petrol şi al treilea cel mai mare furnizor de gaze.

Citește și

INTERVIU EXCLUSIV| „Vladimir Putin poate să invadeze o altă țară și, în viitor, va fi condamnat pentru crime de război”. Geopolitician din Ucraina, despre ce ar putea urma în a doua lună de război