O revistă lunară despre exorcizare, lansată de un grup de preoți catolici, în mare vogă în Polonia

O revistă lunară despre exorcizare, lansată de un grup de preoți catolici, în mare vogă în Polonia
Publicat: 11/09/2012, 12:13
Actualizat: 22/08/2013, 12:31

Preoții catolici polonezi, profitând de interesul uriaș pe care compatrioții lor îl manifestă față de exorcizare, s-au asociat cu o editură locală pentru a lansa o revistă lunară care este, după părerea lor, prima publicație din lume consacrată exclusiv „alungării demonului”, informează AFP.

Primul număr al revistei Egzorcysta, care are 62 de pagini, a fost publicat de editura Polwen în 15.000 de exemplare, comercializate la prețul de 10 zloți (2,34 euro) fiecare.

Printre articolele apărute în acest număr se remarcă titluri precum „Satan este real” și „New Age – aspiratorul spiritual”.

„Creșterea numărului de exorciști în Polonia, care a crescut de la patru la peste 120 în 15 ani, este elocventă”, a declarat părintele Aleksander Posacki, profesor de filosofie, teologie, expert în demonologie și exorcist, în timpul unei conferințe de presă ce a fost organizată luni la Varșovia, pentru a marca lansarea publicației.

După părerea lui, creșterea numărului de cazuri de posedare demoniacă în Polonia, una dintre cele mai catolice țări europene, a fost cauzată de schimbarea comunismului ateu cu capitalismul de piață în 1989.

„Această creștere a fost cauzată, indirect, de schimbarea sistemului: capitalismul creează mai multe oportunități pentru a face afaceri în domeniul ocultismului. Prezicerea viitorului a devenit o categorie căutată de fisc”, a declarat părintele Posacki.

„Dacă oamenii pot să facă bani din asta, bineînțeles că acest domeniu va prospera, dar pagubele spirituale vor progresa și ele”, a adăugat el, grăbindu-se să adauge că exorcismul autentic se practică în regim de gratuitate absolută.

Preotul polonez, care conduce și o comisie internațională de experți în exorcizare a Bisericii Catolice, a subliniat „neputința diferitelor școli de psihologie și psihiatrie” atunci când ele se confruntă cu astfel de comportamente extreme, pe care terapiile convenționale nu pot să le vindece.

„Posedarea este ceea ce rezultă din faptul de a fi comis un rău. Furt, crimă sau alte păcate”, le-a spus el jurnaliștilor, adăugând că demonii sunt alungați urmând un protocol de rugăciuni rituale care au fost aprobate în 1999 de papa de origine poloneză Ioan Paul al II-lea.

Un alt preot exorcist, părintele Andrzej Grefkowicz, a dezvăluit faptul că exorciștii sunt foarte solicitați, persoanele de pe lista de așteptare fiind nevoite să aștepte până la trei luni pentru a beneficia de serviciile lor, la Varșovia.

După părerea lui, preoții care practică exorcismul colaborează cu psihiatrii pentru a nu confunda o maladie mintală cu un caz de posedare.

„Îi invit pe psihiatrii la diverse ședințe, atunci când am dubii în legătură cu un caz, și adeseori ajungem amândoi la concluzia că este vorba de o maladie mintală sau o criză de isterie, nu de un caz de posedare”, spune părintele Grefkowicz.