O româncă l-a întâlnit pe Alexis Tsipras în varianta grecească a stațiunii Vama Veche și are o explicație simplă pentru popularitatea de care se bucură în țara sa

Publicat: 12/07/2015, 09:33
Actualizat: 21/03/2019, 11:05

Anda Țigănuș a plecat România pentru a-și întemeia o familie. Absolventă a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, românca a ales Grecia. Decizia a fost grea deoarece nu știa dacă în Creta, unde s-a stabilit, e nevoie de arhitecți. Acum, femeia lucrează atât pentru greci cât și pentru români, având un birou și la București. Anual, ea pleacă în cel puțin două concedii, iarna la schi în Austria, iar vara în Gavdos. Aici l-a cunoscut pe actualul premier, Alexis Tsipras, care i-a lăsat o impresie foarte bună.

„Vorbea cu toată lumea. Nu avea gardă de corp. E un om tânăr, foarte ambițios și, cel mai important, nu e corupt. Ultimele două generații de politicieni, dacă nu mai multe, au fost extrem de corupte. N-au avut niciun scrupul. Europa nu îl vrea pe Tsipras pentru că și-a permis o furnică să spună NU”, a declarat Țigănuș pentru gândul.

Gavdos este o destinație mai neobișnuită, similară cu Vama Veche, „mai de hipioți”, ne-a povestit arhitecta. Insula are doar 40 de locuitori și este foarte liniștită. În jur de 3.500 de persoane aleg să-și petreacă vacanța acolo, mulți dintre ei alegând să stea la cort. Țigănuș își rezervă vacanța din ianuarie ca să fie sigură că prinde un loc.

Arhitecta a plecat în Cipru după ce l-a cunoscut pe soțul său, fost pilot care acum lucrează în armată. Este nemulțumită de lucrurile care s-au întâmplat în Grecia în ultimii ani. Taxele au crescut, iar salariul soțului său s-a înjumătățit, ajungând la 1.400 de euro pe lună.

Țigănuș spune, însă, că nu este dezamăgită de prestația premierului Tsipras, dar și că votul de la referendumul de duminică a fost mai mult simbolic, în sensul că nimeni nu aștepta ca acordul dintre Grecia și liderii europeni să fie încheiat fără noi măsuri de austeritate. „Nu te iartă nimeni de datorii. Dar e ca în bancul ăla: cine e de vină? Tu că mergi la bordel sau domnișoarele că există?”, a glumit femeia.

Alexis Tsipras, cel mai tânăr premier al Greciei din ultimii 150 de ani

Alexis Tsipras a parcurs un drum lung de la anii tinereții sale comuniste, chiar dacă a păstrat un dispreț față de cravate și o admirație față de Che Guevara, potrivit Mediafax.

La vârsta de 40 de ani el a devenit cel mai tânăr premier grec din ultimii 150 de ani și purtătorul speranței stângii europene antiliberale. El nu provine dintr-o dinastie politică, spre deosebire de multe alte personalități politice elene, dar a deprins devreme gustul activismului.

Grecia l-a descoperit în postura de reprezentant al unei mișcări a liceenilor, pe un platou de televiziune, în 1990, pe când avea doar 17 ani și spunea: „Vrem să avem dreptul să alegem când mergem la cursuri”.

El și-a păstrat înfățișarea juvenilă, admirația pentru Che Guevara l-a determinat să-i dea unuia dintre fii săi numele Orfeu-Ernesto, dar a renunțat la bretonul pieptănat în sus pe care l-a purtat mult timp după ce și-a terminat studiile la Școala Politehnică din Atena, unde a obținut diploma în inginerie civilă.

Centrul tradițional al contestării studențești, această școală a fost scena unei reprimări sângeroase din partea Dictaturii Coloneilor (1967-1974). Tsipras s-a născut la Atena, în iulie 1974, la câteva zile după căderea Juntei.

Personalitate internațională

După angajamentul inițial în rândul Tineretului Comunist Grec (KNE), se alătură Synaspismos, un mic partid eurocomunist și altermondialist.

La vârsta de 33 de ani este ales președinte al acestei formațiuni, care devine în același an – 2008 – o coaliție de mai multe organizații și partide de stânga, sub numele de Syriza.

Botezul său de foc politic are loc câteva luni mai târziu, în timpul revoltelor urbane fără precedent declanșate de asasinarea unui adolescent de către un polițist, la Atena, reflectând neliniștile tineretului elen.

După ce este acuzată că a susținut această mișcare, Syriza obține 4,6% din voturile exprimate în alegerile parlamentare din 2009.

„Eram singura forță care apăra dreptul la revoltă al tinerilor și am plătit prețul”, va recunoaște Tsipras.

Izbucnirea crizei datoriei, în 2010, și anii de marasm economic care o însoțesc aduc o nouă audiență stângii radicale și liderului ei, care denunță „criza umanitară” creată de măsurile de austeritate drastice impuse de către creditorii țării – UE și FMI.

În trei ani, scorul electoral al Syrizei crește de cinci ori. Formațiunea ocupă poziția a doua în alegerile legislative din 2012, după Noua Democrașie a lui Antonis Samaras (dreapta), și se clasează pe primul loc în alegerile europeană din primăvara lui 2014.

De la acest scrutin, în care a fost capul de listă al stângii europene, Tsipras își rafinează imaginea internațională: încurajat de progresele la engleză, își multiplică vizitele în străinătate, la șeful Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi, la ministrul german al Finanțelor Wolfgang Schaeuble, apărătorul disciplinei bugetare, pe care-l reneagă, dar și la Papa Francisc.

Alexis Tsipras și-a îndulcit discursul, dar pare recalcitrant în privința unui compromis cel puțin asupra unui punct. „Dacă nu m-ați văzut purtând niciodată cravată până acum, sunt puține șanse ca acest lucru să se mai întâmple”, a spus el recent. Sau se va întâmpla „atunci când vom obține o reducere a datoriei”, a adăugat el zâmbind în fața jurnaliștilor.

Premierul grec este discret în ceea ce privește viața sa privată. El trăiește în concubinaj, într-o țară cu moravuri conservatoare și are doi copii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?