Obama: „Un grup de separatiști nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia”

Obama: „Un grup de separatiști nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia
Publicat: 18/07/2014, 23:54
Actualizat: 07/07/2016, 03:10

Barack Obama a făcut astăzi declarații despre situația din Ucraina. Președintele Statelor Unite a avut aseară o dicuție telefonică cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, însă detaliile discuției nu au fost făcute publice.

Obama a anunțat că cel puțin un cetățean american a murit în avionul doborât în estul Ucrainei: „Bărbați, femei, copii, bebeluși care nu au nimic de-a face cu criza din Ucraina, moartea lor este un dezastru de proporții de nedescris”.

Obama a afirmat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă din zona controlată de separatiștii proruși, care în ultimele zile și-au asumat responsabilitatea pentru doborârea altor două aeronave ucrainene.

„Un grup de separatiști nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia. Separatiștii sunt bine înarmați, bine antrenați și asta nu este un accident. Este pentru că sunt sprijiniți. Rusia are abilitatea să redirecționeze acești separatiști. Dacă domnul Putin ia decizia să nu mai permită armament greu peste graniță, atunci vom vedea schimbări. El are cel mai mare control asupra situației și până acum nu și l-a exercitat„, a spus Obama, care a adăugat că Rusia și Putin trebuie să ia o decizie strategică.

Obama a mai spus că există multă dezinformare și că lumea trebuie să discearnă între fapte și speculații. Până acum se știe doar că avionul a fost doborât de o rachetă trasă din teritoriul separatiștilor, fără a se cunoaște intențiile și circumstanțele celor care au tras.

Președintele american a mai afirmat că SUA nu se vor implica militar în acest conflict, preferând calea diplomatică și sprijinul acordat acțiunilor NATO.

Discursul începe în jurul minutului 22.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ALE LUI BARACK OBAMA:

Știm că cel puțin un cetățean american a murit – Quinn Lucas Shanzmen. „Bărbați, femei, copii, bebeluși care nu au nimic de-a face cu criza din Ucraina, moartea lor este un dezastru de proporții de nedescris.

Ieri am vorbit cu liderii Ucrainei, Malaeziei și Olandei. Astăzi vorbesc cu premierul Abbott din Australia. Suntem alături de voi umăr la umăr.

Avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer care a fost lansată dintr-o zonă care este controlată de separatiști susținuți de Rusia, din interiorul Ucrainei. Mai știm că nu este prima oară când un avion a fost doborât în estul Ucrainei, a mai fost cazul unui avion de transport și a unui elicopter ucrainene. (Separatiștii) și-au asumat responsabilitatea pentru doborârea unui avion de luptă ucrainean.

Un grup de separatiști nu poate să doboare un avion de linie sau un avion de luptă decât cu echipament sofisticat, iar acesta vine din Rusia.

Separatiștii sunt bine înarmați, bine antrenați și asta nu este un accident. Este pentru că sunt sprijiniți. Rusia are abilitatea să redirecționeze acești separatiști. Dacă domnul Putin ia decizia să nu mai permită armament greu peste graniță, atunci vom vedea schimbări. El are cel mai mare control asupra situației și până acum nu și l-a exercitat.

În zilele următoare, vom menține contactul cu liderii din întreaga lume, vom investiga exact ceea ce s-a întâmplat și vom face publice faptele. Va exista dezinformare. Este important ca oamenii să discearnă între ce este bazat pe fapte și ce este speculație. Ne vom asigura că adevărul va ieși la suprafață.

Este important să recunoaștem că această tragedie subliniază că este timpul pentru pace și securitate în Ucraina.

Cu siguranță această tragedie va fi o alarmă de trezire pentru Europa și pentru întreaga lume. Președintele Putin are cel mai puternic control asupra violențelor care au loc în Ucraina.

Obama nu vede o implicare a SUA în acest conflict din Ucraina, mai mult decât asigurările date NATO.

Am vorbit ieri cu domnul Putin și mi-a spus că nu este mulțumit de sancțiuni. E vremea ca toți să facem un pas înapoi și să ne uităm bine la ce s-a întâmplat. Rusia, separatiștii și Ucraina au capacitatea să pună capăt luptei.

Cred că este prea devreme să spunem care au fost intențiile celor care au lansat racheta. Ancheta este în desfășurare și vom avea informații în următoarele 72 de ore. Putem spune cu încredere că racheta a fost trasă și asta a doborât avionul. E important să nu o luăm înaintea faptelor. Cum s-a petrecut, acestea sunt lucruri care țin de informații pe care le vom strânge.

Calea preferată de noi este cea diplomatică, iar asta înseamnă că rușii trebuie să facă o decizie strategică. A existat în ultimele luni un limbaj îmbunătățit de la Kremlin și de la președintele Putin, dar nu am văzut acțiuni diferite.


Șeful Administrației de la Washington a calificat drept „o tragedie teribilă” ceea ce s-a întâmplat cu aeronava Malaysia Airlines. „Statele Unite vor oferi orice fel de asistență în acest caz. Gândurile și rugăciunile noastre sunt la familiile pasagerilor”, a precizat Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii