Oceanele planetei „fierb” anunțând următoarele dezastre globale. În februarie 2024, cele mai ridicate TEMPERATURI înregistrate vreodată

Oceanele planetei „fierb” anunțând următoarele dezastre globale. În februarie 2024, cele mai ridicate TEMPERATURI înregistrate vreodată
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/03/2024, 10:45

Oamenii de știință trag un nou semnal de alarmă în legătură cu creșterea alarmantă a temperaturilor oceanelor lumii, fenomen ce poate duce la dezastre globale inimaginabile.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună februarie înregistrată la nivel global, fiind a noua lună consecutivă cu temperaturi record pentru această perioadă a anului, au avertizat oamenii de știință.

Temperaturile de la suprafața mării la nivel global au atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, arată datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.

Datele arată că luna februarie a fost cu 1,77C mai caldă decât media preindustrială pentru această lună, între 1850 și 1900, și cu 0,81C peste nivelurile din perioada 1991-2020.

Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni – între martie 2023 și februarie 2024 – a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu 1,56C peste nivelurile preindustriale.

Acest lucru plasează planeta deasupra pragului de 1,5C, dincolo de care, pe termen lung, se așteaptă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

Temperaturi record în primele zile din Februarie 2024

Temperaturile medii zilnice la nivel global au fost „excepțional de ridicate” în prima jumătate a lunii, atingând 2C peste nivelurile din 1850-1900 în patru zile, între 8 și 11 februarie, a declarat Copernicus.

Temperaturile europene în februarie 2024 au fost cu 3,3C peste media 1991-2020 pentru luna respectivă, cu temperaturi mult peste medie înregistrate în Europa Centrală și de Est, au arătat cifrele.

Iarna europeană, din decembrie până în februarie, a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată pe continent.

Temperaturile medii globale de la suprafața mării pentru luna februarie, în afara regiunilor polare, au fost cele mai ridicate pentru orice lună înregistrată, de 21,06C, depășind recordul anterior de 20,98C stabilit în august 2023.

Temperatura medie zilnică la suprafața mării a atins un nou maxim absolut de 21,09C la sfârșitul lunii, a precizat Copernicus.

Gazele cu efect de seră, un dezastru pentru planetă

Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a declarat: „Februarie se alătură lungii serii de recorduri din ultimele luni. Oricât de remarcabil ar părea acest lucru, nu este surprinzător, deoarece încălzirea continuă a sistemului climatic duce în mod inevitabil la noi extreme de temperatură.

„Clima răspunde la concentrațiile actuale de gaze cu efect de seră din atmosferă, așa că, dacă nu reușim să le stabilizăm, ne vom confrunta în mod inevitabil cu noi recorduri de temperatură globală și cu consecințele acestora.”

Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu, Imperial College London, a declarat: „Există acum atât de multe dovezi care indică faptul că clima noastră se încălzește, încât, dacă vrei să negi schimbările climatice, ai putea la fel de bine să susții că și Pământul este plat. Miliarde de măsurători efectuate de stațiile meteorologice, sateliți, nave și avioane indică faptul că planeta noastră se încălzește într-un ritm periculos, potrivit The Guardian.

„Oamenii nu ar trebui să fie surprinși de faptul că am bătut un alt record. Oamenii continuă să ardă petrol, gaze și cărbune, astfel încât clima continuă să se încălzească.

Este o relație foarte bine înțeleasă. Nu există o soluție magică pentru schimbările climatice. Știm ce avem de făcut: să nu mai ardem combustibili fosili și să îi înlocuim cu surse de energie mai durabile și regenerabile.

Până când vom face acest lucru, fenomenele meteorologice extreme intensificate de schimbările climatice vor continua să distrugă vieți și mijloace de trai.”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...