• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Oficial militar SUA: Rusia ne OBLIGĂ să dezvoltăm tehnologii noi ANTISUBMARIN: Află care sunt submarinele rusești care dau bătăi de cap NATO

Oficial militar SUA: Rusia ne OBLIGĂ să dezvoltăm tehnologii noi ANTISUBMARIN: Află care sunt submarinele rusești care dau bătăi de cap NATO
Oficial militar SUA: Rusia ne OBLIGĂ să dezvoltăm tehnologii noi ANTISUBMARIN: Află care sunt submarinele rusești care dau bătăi de cap NATO

„Rusia deține capabilități asupra cărora trebuie să menținem vigilența și preocuparea”, declară amiralul James Foggo, comandantul Forțelor Navale americane din Europa și șeful Comandamentului comun naval NATO.

„Rușii au dezvoltat un nou submarin din clasa Dolgoruki. Au fabricat un nou submarin din clasa Savorod. Au noi submarine hibride din clasa Kilo. Șase submarine de acest tip efectuează operațiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Pot lansa rachete Kalibr, foarte puternice. Deci, trebuie să continuăm eforturile fundamentale în sensul dezvoltării tehnologiilor și capabilităților antisubmarin. Nu este vorba doar de submarine, ci și de aeronave pentru supraveghere maritimă și o serie de senzori”, a precizat James Foggo, citat de Washington Examiner, transmite Mediafax.

Submarinele din clasa Dolgoruki

Submarin nuclear amiral de generația a patra Iuri Dolgoruki, din cadrul proiectului 955 Borei poate transporta 16 rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid și are o rază de acțiune de peste 8.000 de kilometric. Capacitatea de scufundare este de 450 de metri. Submarinul Iuri Dolgoruki a lansat în mai patru rachete intercontinentale Bulava, din Marea Albă. Rachetele au atins ținte situate în Extremul Orient rus, în Poligonul Kura (Peninsula Kamceatka). Rachetele ruse Bulava pot transporta focoase atomice și au raze de acțiune de 9.300 de kilometri. „Pe 22 mai, în cadrul Proiectului 955 Borei, submarinul nuclear Iuri Dolgoruki a lansat patru rachete Bulava din Marea Albă spre ținte din Poligonul Kura, situat în Peninsula Kamceatka”, anunță Flota Nordică a Rusiei.

Submarine hibride din clasa Kilo

Contractul pentru echiparea Flotei Mării Negre cu submarine diesel-electrice clasa Kilo îmbunătățite a fost semnat de Ministerul Apărării rus în 2010, iar primul submarine diesel-electric clasa Kilo a intrat in inventarul Marinei Ruse pe 22 August 2014.

Rusia a testat și îmbunătățit constant submarinele din această clasă, conceput să distruge submarine și nave de suprafață, să efectueze misiuni de recunoaștere și să asigure protecția bazelor navale.

În prezent, submarine din clasa Kilo sunt în serviciul forțelor navale algeriene, vietnameze, indiene, iraniene și chineze.

Rachetele Kalibr

Fregata Amiral Grigorovich din flota rusească a lovit în august o țintă navală cu o rachetă de croazieră Kalibr pentru prima oară pe Marea Neagră. Este o clasă de rachete de mare precizie. Acesta a fost primul exercițiu de tragere efectuat de la bordul unei nave de suprafață a Flotei Marii Negre, folosind sistemul de precizie Kalibr, ca parte a planului de pregătire de luptă, iar, din declarațiile autorităților ruse, racheta a lovit cu succes ținta la 80 de kilometric.

Submarine militare ruse au inițiat, săptămâna trecută, o serie de exerciții în Marea Neagră, a anunțat Flota militară rusă din această zonă. De asemenea, Forțele Navale ruse au anunțat revenirea în Marea Neagră a navelor militare Grad Sviiajsk și Veliki Ustiug, după efectuarea unor misiuni în Marea Mediterană.

 

Inchide