OFICIAL. Republica Moldova are un nou Guvern. Noul premier, Valeriu Streleț, a citat din Biblie și din Împăratul Solomon

Redactor:
Sorina Ionașc
Parlamentul Republicii Moldova a acordat votul de încredere noului Guvern, condus de Valeriu Streleț, propus de Partidul Liberal-Democrat. Noul cabinet a depus jurământul de învestitură joi, la ora 18:00. Astfel, după aproape două luni de negocieri, Alianța pentru Integrare Europeană 3, formată din PLM, PDM și PLDM, a ajuns la un acord în privința noului cabinet pro-european. Anterior, primul premier desemnat a fost Maia Sandu, fostul ministru al Educației, însă propunerea nu a fost agreată de PLM și PDM.

Republica Moldova are, începând de azi, un nou premier. Propus de Partidul Liberal-Democrat, vicepreședintele și deputatul Valeriu Streleț a trecut de votul de încredere din Parlament, cu 52 de voturi „pentru” și 41 de voturi „împotrivă”.

Streleț nu a fost prima variantă de premier a PLDM. În prima etapă, Vlad Filat, președintele partidului, s-a autopropus, însă a fost respins de partenerii de coaliție. În a doua etapă, nominalizarea oficială a mers către Maia Sandu, ministru al Educației la momentul respectiv. Într-un final, Alianța pentru Integrare Europeană 3 (AIE 3), a schimbat-o pe Maia Sandu, propunându-l pe Valeriu Streleț. Acesta a fost, la scurt timp, nominalizat oficial și de către președintele Moldovei, Nicolae Timofti.

În timpul discursului său în fața Parlamentului, Streleț a folosit multe citate atât din Biblie, cât și din Împăratul Solomon, potrivit Publika TV.

„Cum a spus împăratul și profetul Solomon: „Planurile nu izbutesc când lipsește o adunare care să chibzuiască, dar izbutesc când sunt mai mulți sfetnici. […]Căci prin măsuri chibzuite câștigi bătălia și prin marele număr al sfetnicilor ai biruință[…] Căci prin măsuri chibzuite câștigi bătălia și prin marele număr al sfetnicilor ai biruință […] Dimineața seamănă sămânța și până seara nu lăsa mâna ta să se odihnească, deoarece nu știi ce va izbuti, aceasta sau aceea, sau dacă amândouă sunt deopotrivă de bune[…] Morala acestor texte este să muncim, să activăm, să dăm dovadă de inițiativă în ciudă oricăror provocări, nu trebuie să ne uităm prea mult la vânturile și norii geopolitici, ci trebuie să facem ceea ce avem de făcut: să asigurăm sinergia cooperării dintre Parlament și Guvern”, sunt citatele rostite de noul premier al Moldovei, potrivit sursei citate.

Valeriu Streleț are 45 de ani, cu o carieră politică începută în 1994. Dacă până în 2001 a condus Liga Națională a Tineretului din Moldova, din 2002 devine, mai întâi subsecretar general al Partidului Social Liberal, iar ulterior vicepreședinte. Din 2007, Streleț a devenit vicepreședintele Partidului Liberal Democrat.

În Parlament a ajuns în 2009, din partea PLDM, iar din 2011 este liderului fracțiunii parlamentare. Valeriu Streleț este absolvent al unei facultăți de Istorie, dar și de Economie Generală și Drept.

Astfel, după votul Parlamentului de joi, Valeriu Streleț va conduce un guvern format din șase ministere coordonate de PLDM, șase de PDM și patru de PLM.

Lista noilor miniștri

Ministerul de Externe – Natalia Gherman

Ministrul de Finanțe – Anatol Arapu

Ministerul Agriculturii – Ion Sula

Ministerul de Interne – Oleg Balan

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Mircea Buga

Ministerul Tineretului și Sportului – Loretta Handrabura

Ministerul Economiei – Stephane Bride

Ministerul Culturii – Monica Babuc

Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor – Pavel Filip

Ministerul Dezvoltării Regionale – Vasile Bâtca

Ministerul Sănătății – Ruxanda Glavan

Ministerul Justiției – Vladimir Cebotari

Ministerul Educației – Corina Fusu

Ministerul Apărării – Anatol Șalaru

Ministerul Mediului – Valeriu Munteanu

Ministerul Transporturilor – Iurie Chirinciuc

Inchide