Oficiali ungari: „Ungaria a fost prea tolerantă cu România”

Oficiali ungari: Ungaria a fost prea tolerantă cu România
Publicat: 06/12/2016, 16:22
Actualizat: 28/03/2019, 13:34

Cei doi oficiali ungari au organizat o conferință de presă în care au discutat despre ideea ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, de a interzice participarea la manifestările de celebrare a Zilei Naționale a României și despre declarațiile făcute în replică de fostul președinte Traian Băsescu.

În acest context, Zsolt Semjen și Zsolt Németh au remarcat că relațiile diplomatice româno-ungare s-au deteriorat începând din anul 2012. Întrebat dacă partea ungară are vreo responsabilitate pentru această situație, Zsolt Semjén a explicat, potrivit site-ului Index.hu: „Eu am conștiința curată”. Vicepremierul Ungariei a sugerat că Budapesta nu ar fi trebuit să tolereze unele atitudini ale Bucureștiului.

Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, nu s-a distanțat de inițiativa ministrului de Externe, Peter Szijjártó, de a interzice participarea diplomaților ungari la manifestările de celebrare a Zilei Naționale a României.

Poporul Ungariei nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, a afirmat săptămâna trecută ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, interzicându-le, în acest context, diplomaților ungari din România să participe la manifestările de Ziua Națională, relatează cotidianul Hungary Today. „Dat fiind că poporul ungar nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului le interzice tuturor angajaților să participe la manifestările de celebrare a Zilei Naționale a României”, a declarat Péter Szijjártó, conform site-ului HVG.hu.

Reacționând la această inițiativă, liderul PMP, fostul președinte al României Traian Băsescu, a cerut expulzarea ambasadorului Ungariei la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta, catalogând declarațiile lui Peter Szijjarto drept „o panaramă politică născută sub pulpana extremismului”. „Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, așa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem și noi limite. Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Szijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua națională a României pentru că, citez, «poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 Decembrie»”, a scris Băsescu pe Facebook.

Băsescu s-a declarat dispus să facă o listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puțin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. „Dar cea mai importantă satisfacție poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel național și internațional, atașată valorilor NATO și UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative și nerelevante în momentul ultimii ani. Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de Externe maghiar, Peter Szijjarto, României, singura soluție demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la București și rechemarea ambasadorului României de la Budapesta. Altfel, acești aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înțelege că România adevărată este până la Tisa. Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani”, încheie fostul șef de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului