Omul care a petrecut 50 de ani în lagăre pentru activitățile sale „antisovietice” îl amenință pe Putin

Omul care a petrecut 50 de ani în lagăre pentru activitățile sale antisovietice îl amenință pe Putin
Liderul tătarilor, căruia i-a fost interzis accesul în Crimeea după ce a respins "anexarea" acesteia de către Rusia, denunță "revenirea la cele mai rele zile ale URSS" și vorbește despre riscul unui conflict sângeros pe care l-ar putea declanșa "bădărănia" rusă față de această minoritate musulmană.
Publicat: 07/05/2014, 14:08
Actualizat: 02/02/2019, 00:26

Mustafa Djemilev, în vârstă de 70 de ani, născut în Crimeea, avea doar un an când familia sa a fost deportată, la fel ca alte zeci de mii în Uzbekistan, la ordinul lui Stalin, relatează AFP.

El și-a consacrat viața luptei pentru dreptul tătarilor de a trăi pe pământul lor de origine și a petrecut circa 50 de ani în lagăre pentru activitățile sale „antisovietice”.

„Comportamentul rușilor în prezent este inadecvat. Revenim la epoca sovietică. Nu este chiar stalinism, dar este departe de ce s-a obținut prin perestroika”, explică el într-un interviu pentru AFP, într-o cafenea uzbecă din Kiev.

Patria nu este de vânzare

El a avut o lungă întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin înaintea referendumului controversat din 16 martie, care a condus la alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, pe care tătarii, care reprezintă aproximativ 12 la sută din populația Crimeei, l-au boicotat în mare parte.

„Mi-a promis că Rusia va face pentru tătari mai mult decât a făcut Ucraina în 23 de ani de independență”, povestește el. „Am impresia că voia cel puțin neutralitate din partea noastră”.

Au urmat mai multe gesturi, între care un decret prezidențial privind reabilitarea tătarilor „pentru a ne demonstra că puterea rusă este bună și pentru a ne face să salutăm anexarea”.

„Nu ne vom pune patria la licitație. Viitorul nostru este în cadrul Ucrainei independente și democratice”, explică Djemilev, care este deputat al partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko.

Medjlis, Adunarea tătarilor, este în prezent singura clădire din Crimeea (în capitala Simferopol) pe care este arborat în continuare drapelul ucrainean.

„Este ca o bucată de pânză roșie pentru un taur”, povestește el, denunțând o tentativă recentă a prorușilor de a-l înlocui cu cel rusesc.

„I-am spus lui Putin că nu se pot face astfel de referendumuri. I-am spus că îi voi găsi sate în Crimeea care ar vota alipirea la Japonia, Statele Unite sau Turcia”, a adăugat el.

Bădărănie flagrantă

Lui Mustafa Djemilev i-a fost interzis recent accesul în Rusia timp de cinci ani și a fost întors de două ori de la frontieră în timp ce încerca să meargă în Crimeea.

Circa 3.000 de tătari s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute și au străpuns cordoanele de securitate pentru a-l întâmpina de cealaltă parte a liniei de demarcație dintre Ucraina și Crimeea, după ciocniri cu forțele de ordine.

În urma acestui incident, autoritățile Crimeei controlate de Moscova au amenințat cu urmărirea tătarilor pentru „extremism”.

„Este o bădărănie flagrantă pe care tătarii nu o vor accepta niciodată”, lansează Mustafa Djemilev.

„Când puterea ocupanților îi dictează poporului autohton cine poate trăi în Crimeea și cine nu, este o cale periculoasă care duce la conflicte grave”, avertizează el.

Potrivit lui, situația devine din ce în ce mai complicată pentru tătarii din peninsulă.

„Ei sunt agresați de cazaci (miliții proruse) beți, unii sunt întrebați de vecini când intenționează să plece pentru a li se ocupa apartamentele …”, povestește el.

În timp ce consideră puțin probabilă o deportare „în vagoane de marfă” ca în timpul lui Stalin, el crede totuși că rușii vor face în schimb în așa fel încât tătarii să plece ei înșiși, ca în secolul al XVIII-lea, după prima cucerire rusă a Crimeei.

„Ei au eliminat elitele, au expropriat terenurile și ne-au batjocorit sentimentele religioase. Ei au obligat tătarii să plece. Rezultatul: sunt de 10 până la 15 ori mai mulți tătari din Crimeea în Turcia decât în Crimeea”, povestește el.

Potrivit lui, aproximativ 5.000 de persoane au părăsit deja Crimeea pentru Ucraina occidentală de la ocuparea rusă, în martie.

„Este vorba despre femei, copii și bătrâni. Bărbații s-au întors. Nu trebuie să părăsim Crimeea indiferent de circumstanțe”, a adăugat el.

„Ne-am luptat timp de 50 de ani pentru a reveni pe pământurile noastre și nu am vărsat nicio picătură de sânge. În prezent, situația este de așa natură încât nu ni se mai poate garanta că acest lucru se va petrece în același fel”, a explicat el.

„Suntem împotriva” înființării unei gherile, dar „nu putem exclude nimic”, iar „acest lucru ne scapă de sub control” dacă oamenii „vor să se răzbune pentru umilirea” pe care sunt pe cale să o suporte, a conchis el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații