ONU arată cu degetul Republica Moldova: ”Scandalul este enorm”. Care este marea ”problemă” a vecinilor de peste Prut

Redactor:
Valentin Vidu
ONU arată cu degetul Republica Moldova: ”Scandalul este enorm”. Care este marea ”problemă” a vecinilor de peste Prut
Asistentul secretarului general al ONU pentru drepturile omului Ivan Simonovic și-a exprimat joi îngrijorarea față de ceea ce a catalogat drept "diviziuni profunde" în Republica Moldova, relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty online.

Diviziuni „etnice, religioase, de gen, politice, lingvistice și de venit” „au fost sporite” în această țară „de către o corupție generalizată, inclusiv un enorm scandal de fraudă bancară, și de o veche paralizie în guvernanță”, a declarat Simonovic joi, la finalul unei vizite de patru zile în Republica Moldova.

„Republica Moldova se confruntă cu o problemă a unui exod al creierelor și de excludere socială și își pierde, în prezent, capitalul uman”, a subliniat oficialul ONU de rang înalt.

El a salutat angajamentul premierului moldovean Pavel Filip de a crea noi structuri de monitorizare a drepturilor omului și de a coopera cu reprezentanți ai regiunilor autonomă etnică Găgăuzia și separatistă Transnistria în domeniul drepturilor omului.

Simonovic a salutat de asemenea drept un „pas pozitiv” un proiect de lege care prevede ca 40% dintre toți legiuitorii să fie femei.

Asistentul secretarului general al ONU pentru drepturile omului a insistat totodată asupra voinței organizației de a rămâne angajată în privința evoluțiilor din Republica Moldova.

Inchide