ONU se teme de eșecul negocierilor pentru Siria

ONU se teme de eșecul negocierilor pentru Siria
Publicat: 03/02/2016, 13:24
Actualizat: 03/02/2016, 17:16

Cu toate că de Mistura a declarat negocierile dechise în mod oficial, ziua de marți a oferit o imagine de confuzie totală, ilustrând prăpastia dintre diplomație și realitatea de pe teren.

De o parte, regimul sirian susține că nu are partener de negocieri, în timp ce opoziția cere măsuri imediate în favoarea civililor și acuză comunitatea internațională că este „oarbă” în fața tragediei.

Staffan de Mistura a sfârșit marți prin a avertiza împotriva unui „eșec” al procesului de la Geneva, „posibil în continuare, mai ales după cinci ani de război groaznic”. „Însă, dacă va avea loc un eșec de data asta (…), nu va mai exista speranță”, a declarat el pentru Radioteleviziunea elvețiană.

Delegația regimului de la Damasc a discutat timp de peste două ore cu de Mistura, care s-a întâlnit cu opoziția luni. Însă, la ieșirea de la întâlnire, ambasadorul sirian la ONU Bashar al-Jaafari, șeful delegației, a diminuat speranțele unei intrări rapide în negocieri.

„Noi suntem încă în faza pregătitoare (…). Așteptăm în continuare să aflăm cu cine vom negocia și care este ordinea de zi”, a declarat el, repetând că partea adversă „nu este serioasă” și „nu tratează problemele ca niște politicieni profesioniști”.

Delegația Înaltului Comitet de Negocieri (HCN), din care fac parte oameni politici și reprezentanți ai unor grupări armate, este criticată dur de Damasc și aliații săi, care-i consideră „teroriști” pe unii dintre membri acesteia.

– „Nou masacru”

Regimul joacă, la Geneva, o partidă mai confortabilă decât opoziția, împărțită între voința de a nu fi ea cea care deraiază un proces de pace și refuzul ei de a intra în negocieri fără o îmbunătățire a situației pe teren.

O dilemă din care nu reușește să iasă, în contextul în care bombardamente continuă fără încetare și situația umanitară se agravează.

Reprezentanții HCN nu s-au prezentat, de altfel, la o a doua reuniune, prevăzută marți, cu de Mistura. „Noi ne-am prezentat exigențele (umanitare). Nu există niciun motiv să repetăm același lucru”, a declarat Farah Atassi, o purtătoare de cuvânt.

Însă, potrivit adjunctului ministrului rus de Externe Ghenadi Gatilov, această întâlnire trebuia să aibă loc miercuri sau joi, iar membrii opoziției vor putea atunci „să-și explice poziția și să anunțe componența delegației lor la negocieri”.

În fața Palatului Națiunilor, unde solul a fost tapetat cu fotografii de nesuportat cu copii sirieni uciși în bombardamente sau dați dispăruți, opoziția a acuzat Damascul și pe aliatul său rus de comiterea unui „nou masacru” la Alep (nord) și Homs (centru).

Forțele loiale Damascului au avansat marți în apropiere de Alep, susținute de aviația rusă, care a efectuat 270 de atacuri aeriene începând de luni dimineața, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Un nou masacru este pe cale să se producă în Siria, iar nimeni nu face nimic, nu spune nimic, comunitatea internațională este total oarbă”, a acuzat alt purtător de cuvânt, Salem al-Meslet.

„Ceea ce forțele Damascului și aliații lor sunt pe cale să ne spună este că procesul politic de la Geneva nu valorează nimic în ochii lor”, a subliniat o reprezentantă a opoziției, Bassma Kodmani, reiterând exigențe umanitare înainte de orice negocieri: ridicarea asediilor, eliberarea deținuților și încetarea bombardării civililor.

De la Roma, secretarul de Stat american John Kerry a îndemnat opoziția să rămână la negocieri, în pofida bombardamentelor ruse, subliniind că un armistițiu poate fi rapid implementat, în cazul în care toate părțile acceptă să negocieze. „Speranța, așteptarea este ca acest lucru să nu ia prea mult timp”, a adăugat Kerry.

Negocieri intersiriene, al căror cadru a fost stabilit de ONU în decembrie, vizează înființarea unei autorități de tranziție și apoi organizarea unor alegeri la jumătatea lui 2017.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...