Operațiunea Ironside. Sute de interlopi din toată lumea, arestați după ce au folosit o aplicație controlată de FBI pentru a comunica criptat

Operațiunea Ironside. Sute de interlopi din toată lumea, arestați după ce au folosit o aplicație controlată de FBI pentru a comunica criptat
Operațiunea Ironside. Sute de interlopi din toată lumea, arestați după ce au folosit o aplicație controlată de FBI pentru a comunica criptat / Foto: Pixabay.com
Publicat: 08/06/2021, 15:46

Ceea ce ar fi trebuit să fie un instrument impenetrabil de comunicare între interlopi s-a transformat într-o capcană uriașă, care a dus la decimarea organizațiilor de crimă organizată din toată lumea.

Timp de trei ani, o aplicație criptată folosită de infractori a fost monitorizată non stop de FBI și AFP (Poliția Federală Australiană). Operațiunea a dus la arestare a sute de persoane și confiscarea unor bunuri de zeci de milioane de dolari, au anunțat marți autoritățile, potrivit CNN.

Într-o declarație, AFP a anunțat că, alături de FBI, a monitorizat comunicațiile infractorilor încă din 2018 prin intermediul aplicației ANoM – un produs de pe piața neagră, accesibil doar pentru telefoanele mobile configurate special.

ANoM a dus la arestare a 224 de suspecți

Potrivit AFP, informațiile adunate prin ANoM au dus la arestarea a 224 suspecți, acuzați de 500 de fapte și la confiscarea a 3,7 tone metrice de droguri și aproape 35 milioane de dolari, în trei ani în Australia.

Mai mulți indivizi din rândul celor reținuți au legătură cu mafia italiană din Australia, bandele de motocicliști, sindicatele crimei din Asia și grupările de crimă organizată din Albania, a adăugat AFP.

Ce este „Operațiunea Ironside”

„Operațiunea Ironside” a început în urmă cu trei ani, ca o colaborare între mai multe agenții polițienești internaționale, inclusiv FBI, AFP, poliția din Noua Zeelandă și Interpol.

Numeroase planuri criminale au fost dejucate cu ajutorul aplicației, inclusiv un masacru într-o cafenea din Australia și asasinarea unei familii formate de cinci membri.

ANoM poate fi instalată doar pe telefoanele cumpărate de pe piața neagră, care sunt configurate să nu poată realiza apeluri sau trimite e-mail-uri, informează AFP. Telefoanele pot trimite mesaje doar pe un dispozitiv cu aceeași aplicație, între infractori care se cunosc.

„Dispozitivele au devenit populare în rândul infractorilor, care au fost încrezători în aplicație, aceasta fiind „girată” de nume cunoscute ale lumii interlope”, a anunțat AFP.

FBI a avut însă acces la comunicații, fără ca utilizatorii ANoM să știe.

Infractorii vorbeau „fără perdea” pe ANoM

Autoritățile au precizat că infractorii nu mai foloseau porecle sau coduri pe ANoM, discutând deschis despre planurile lor.

Au fost efectuate sute de arestări și s-au confiscat tone de droguri, ca urmare a oprațiunii.

Poliția a confiscat bunuri de milioane de dolari în Australia.

În total, la operațiunea de amploare au participat peste 9.000 de polițiști din 18 țări.

AFP a precizat că polițiștii vor mai face și alte arestări în Australia, ca urmare a succesului acestei operațiuni.

Autoritățile australiene au precizat, totodată, că agenții se infiltrează și în alte aplicații de comunicații, folosite de infractori, despre aceștia din urmă cred că sunt criptate și sigure.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult