Operațiunile de salvare a sinistraților din Filipine se accelerează, odată cu sosirea armatei SUA

Operațiunile de salvare a sinistraților din Filipine se accelerează, odată cu sosirea armatei SUA
Publicat: 15/11/2013, 13:23
Actualizat: 11/06/2014, 12:09

Operațiunile de salvare a sinistraților disperați din cauza Haiyan s-au accelerat vineri, odată cu sosirea armatei americane, după o săptămână de la trecerea taifunului în centrul Filipinelor, unde cadavre sunt încă blocate sub ruinele unor localități distruse, relatează AFP.

Portavionul George Washington, cu 5.000 de marinari la bord, și alte șapte nave americane, s-au poziționat în largul celor mai afectate insule din Filipine.

Flotila, care dispune de 21 de elicoptere, a adus echipamente medicale și provizii, așteptate cu nerăbdare de supraviețuitorii înfometați ai unuia dintre cele mai puternice taifunuri care au atins vreodată uscatul, însoțit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră și valuri de cinci metri.

Vineri dimineață, americanii descărcau ajutor umanitar pe aeroportul din Tacloban, unul dintre cele mai afectate orașe, situat pe Insula Leyte, unde sute de sinistrați se confruntă cu numeroase lipsuri.

Ținând cont de faptul că servicille umanitare afirmă că își desfășoară acitvitățile în condiții precare, fără transport sau electricitate, aceste operațiuni ar urma să accelereze ajutorarea sinistraților, care decurge într-un ritm prea lent, potrivit ONU.

„Am auzit că există avioane americane acum, voi încerca să merg la aeroport”, a anunțat Merly Araneta, în vârstă de 28 de ani. „Însă nu am mâncat decât de două ori în cinci zile și am băut apă de ploaie colectată într-o cană de plastic. Sunt atât de obosită”, a adăugat ea.

După o săptămână de la trecerea taifunului, bilanțul încă nu poate fi stabilit cu exactitate în mijlocul acestei apocalipse.

ONU, care a evocat recent un posibil bilanț de 10.000 de morți doar în orașul Tacloban, a anunțat vineri că numărul acestora este de 4.460.

Însă Consiliul național pentru reducerea și gestionarea catastrofelor naturale a contestat aceste date, anunțând un bilanț oficial de 3.621.

La Tacloban, municipalitatea estima joi că a colectat 2.000 de cadavre, în timp ce alte zeci, învelite în saci de plastic, așteptau încă pe marginea drumurilor, vineri, pentru a fi preluate de camioane.

Mirosul provocat de descompunerea cadavrelor persista în oraș, sugerând prezența a numeroase corpuri sub grămezile de moloz și alimentând temeri privind riscurile sanitare.

Joi, o sută de trupuri neînsuflețite au fost depuse în gropi comune.

Numeroase țări, ONG-uri și agenții internaționale au promis ajutoare financiare și materiale substanțiale, în timp ce ONU a lansat un apel la donații de ordinul a 301 milioane de dolari americani (aproximativ 225 de milioane de euro).

Britanicii au anunțat că trimit una dintre cele mai mari nave ale Marinei lor, portelicopterul HMS Illustrious, care ar trebui să ajungă pe 25 noiembrie.

Statele Unite au anunțat vineri că, în afara flotilei, mai mobilizează 1.000 de marinari. Ei au fost mobilizați deja la începutul săptămânii, sprijiniți de avioane de transport și Ospreys, aparate care pot zbura ca un avion și să aterizeze ca un elicopter.

– O cooperare crucială

Americanii urmează să-și mobilizeze eforturile la Tacloban, dar și în alte locuri, precum Ormoc, pe Leyte, și Guiuan, pe Insula Samar, o intervenție salutată de Crucea Roșie Internațională.

Intervenția americană „va stabiliza probabil situația”, a comentat vineri pentru AFP purtătorul său de cuvânt regional, Patrick Fuller, subliniind că o cooperare bună între serviciiile umanitare și armată este „crucială”.

De asemenea, el a notat că, în cazul unui dezastru de acest fel, „durează cel puțin două săptămâni pentru ca totul să fie operațional”. „Într-o săptămână, vom vedea o reală ameliorare pe teren”, a preconizat el.

Primarul orașului Tacloban, Alfred Romualdez, s-a declarat „foarte recunoscător” intervenției americane, având în vedere că străzile orașului se află într-o situație deplorabilă.

Numeroși locuitori fac cozi în fața primăriei, unde își încarcă telefoanele sau efectuează apeluri gratuite către rude care locuiesc pe alte insule ale arhipelagului.

„Unde sunt americanii? Oare ne aduc orez?”, a întrebat Alita Nabelga, în vârstă de 81 de ani, privind un avion care trecea pe deasupra orașului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Ce face mereu Loredana Groza înainte de a se urca pe scenă
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman