OPORTUNITATE, NAȚIONALISM și TEAMĂ. Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății

OPORTUNITATE, NAȚIONALISM și TEAMĂ. Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății
Publicat: 27/11/2018, 05:39
Actualizat: 26/03/2019, 07:06

O femeie de rând, Gong Wanping, se trezește zilnic la ora 5.10 dimineață pentru a-și întreține fiul, care studiază limba engleză și chimie, scrie cotidianul The New York Times. Dacă Li Qiucai, în vârstă de 17 ani, va trece de testul colegiului și va ajunge la o universitate de top, i se poate îndeplini visul de a deveni manager în domeniul tehnologic și totul se poate schimba. „El este drumul nostru spre ieșirea din sărăcie”, speră Gong Wanping, declarându-se mândră de succesul economic al Chinei. „Nu îmi pasă de lideri, iar liderilor nu le pasă de mine”, spune ea.

„Gong Wanping și milioane de chinezi au un aranjament tacit cu Partidul Comunist. Guvernul promite o viață bună oricui muncește din greu, chiar și copiilor din mediul rural. În schimb, aceștia nu se implică în politică, ignoră protestele oamenilor ale căror case sunt demolate forțat și acceptă panourile de propagandă politică instalate în orașe. Ani întregi, analiștii occidentali au crezut că poporul chinez, după ce a îndurat decenii de dificultăți în timpul regimului Mao, va tolera sistemul partidului unic în schimbul creșterii veniturilor și apariției libertăților sociale, până în ziua în care noua națiune prosperă va cere și libertăți politice. Dar s-a întâmplat exact invers. Veniturile au crescut, iar liderii autoritariști din China au consolidat puterea.

Președintele Xi Jinping ar putea rămâne la putere pe viață. Pe măsură ce China a devenit mai bogată, Occidentul a presupus că ar urma să apară libertăți politice. Acum, China este superputere economică, dar s-a întâmplat exact invers„, comentează editorialiștii Amy Qin și Javier Hernandez într-un articol publicat în cotidian sub titlul „Cum exercită liderii Chinei control asupra societății: Oportunitate, Naționalism, Teamă.

Cum exercită liderii Chinei CONTROL asupra societății

Regimul chinez a oferit educația ca drum spre mobilitatea socială, a permis inițiativele private prin înlăturarea preceptelor confucianiste și marxiste în domeniul comercial și a cultivat naționalismul puternic. Este imposibil de aflat câți chinezi contestă sistemul politic, dat fiind că foarte puțini îndrăznesc să se pronunțe în public. Mulți analiști și diplomați occidentali au început să își dea seama că ipoteza reformelor politice din China ar putea fi falsă. „Mentalitatea chineză este foarte practică. Din copilărie, chinezilor li se spune să nu fie idealiști, să nu fie diferiți. Sunt încurajați să supraviețuiască, să intre în competiție, să exceleze, dar în cadrul sistemului”, explică istoricul Xu Zhiyuan.

Un element de mobilitate socială este educația, mai ales examenul de admitere la colegiu, numit gaokao. Deși gaokao este un simbol al oportunităților, este și un instrument de control social. Teoreticienii cred că este o tactică inteligentă de guvernare împrumutată din keju, sistemul confucianist de examinare care a selectat funcționarii guvernamentali în China timp de peste 1.300 de ani. (…) În China modernă, afectată de corupție, gaokao este considerat relativ corect și incoruptibil, însemnând că cei care sunt respinși nu prea pot da vina pe guvern. „Sistemul permite Guvernului să spună: «dacă nu aveți succes, doar voi sunteți de vină, nu ați depus suficiente eforturi. Este vorba de o modalitate puternică de a guverna»”, explică Yong Zhao, profesor la Universitatea din Kansas.

În contextul în care sistemul de admitere în universități este avantajos în principal pentru elitele urbane, mulți tineri din zonele rurale optează pentru a se înscrie în Partidul Comunist. „Acceptarea antreprenorilor privați în partid a consolidat o anumită stare a dependenței reciproce între partidul-stat și economia privată”, argumentează Kellee Tsai, decanul Facultății de Științe Umaniste a Universității din Hong Kong. Chiar și așa, regulile concurențiale au tendința de a favoriza companiile de stat.

Un alt element de coeziune socială care favorizează Partidul Comunist este naționalismul. „Politicile naționaliste contribuie la coeziunea oamenilor cu partidul, nu între ei”, observă Minxin Pei, profesor la Colegiul Claremont McKenna.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”