Organizarea referendumului pentru independența Scoției, aproape 16 milioane de euro

Organizarea referendumului pentru independența Scoției, aproape 16 milioane de euro
Publicat: 04/04/2013, 16:22
Actualizat: 31/07/2014, 14:39

Premierul Scoției, Alex Salmond, a anunțat că în septembrie 2014 va avea loc referendumul pentru independența țării lui, estimările costurilor ajungând la 13,3 milioane de lire sterline (cca 16 milioane de euro), informează BBC.

Un raport făcut de Parlamentul Scoțian arată că 8.6 milioane de lire vor fi folosiți pentru organizarea propriu-zisă a referendumului, în timp ce 4.7 milioane de lire sterline ar costa campania electorală.

Totodată, ultimele estimări au fost făcute la începutul lui 2012, când se preconiza că suma finală ar ajunge la 10 milioane de lire.

Pe lângă implicațiile financiare, referendumul pentru independență, care ar avea un impact istoric pentru întreaga Europă, ar avea și alte consecințe. Alex Salmond susține că prin câștigarea independenței, Scoția, care contabilizează peste 90% din producția de petrol offshore și peste 50% din gazele naturale, ar putea crește nivelul de colectare la mai mult de 50 de miliarde de liere sterline, după primii cinci ani. Acest lucru ar fi valabil în condițiile în care Scoția ar câștiga aproape 90% din zonele de petrol și gaze din Marea Nordului, așa cum se așteaptă primul-ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase