OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România

OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România
OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18/09/2020, 02:51

Șaptesprezece state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au înființat un grup de experți care să investigheze încălcările drepturilor omului în Belarus, dar și acuzațiile de fraudă în cadrul alegerilor prezidențiale din 9 august.

Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul de Externe al Danemarcei, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Această misiune, care va investiga numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegerile din 9 august, urmează să publice un raport într-un termen de şase săptămâni.

„Practic, misiunea este aceea de a trage la răspundere autoritățile bieloruse pentru gravele încălcări ale drepturilor fundamentale ale oamenilor din Belarus, ale dreptului acestora la alegeri libere și corecte și ale principiilor statului de drept”, a anunțat ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, prin intermediul unui comunicat.

Echipa de experți va investiga acuzațiile referitoare la persecutarea candidaților opoziției, jurnaliștilor și activiștilor, dar și uzul excesiv al forței împotriva protestatarilor, arestările fără temei legal și tortura, mai arată sursa citată.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că a câștigat alegerile prezidențiale din 9 august în mod corect și că ar fi ținta unei campanii de denigrare orchestrată de statele occidentale.

Șansele ca echipa să primească acces în Belarus sunt scăzute

Cu toate acestea, Reuters notează că sunt șanse extrem de reduse ca echipa să aibă acces în Belarus.

Autoritățile din această țară nu au permis accesul observatorilor OSCE în timpul alegerilor prezidențiale și au ignorat solicitările repetate ale actualului secretar general al Organizației, premierul Albaniei, Edi Rama, de a vizita Belarusul.

Propunerea de înființare a echipei de experți care să analizeze situația din Belarus a fost înaintată de Danemarca, Belgia, Canada, Estonia, Finlanda, Franța, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Marea Britanie, Cehia și Statele Unite ale Americii.

OSCE are 57 de state membre, printre care și Rusia.

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani