OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România

Redactor:
Andrei Vacaru
OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România
OSCE a înființat un grup de experți care ar urma să analizeze situația din Belarus. Printre statele care au propus această măsură se numără și România. Sursa foto: Profimedia

Șaptesprezece state membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au înființat un grup de experți care să investigheze încălcările drepturilor omului în Belarus, dar și acuzațiile de fraudă în cadrul alegerilor prezidențiale din 9 august.

Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul de Externe al Danemarcei, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Această misiune, care va investiga numeroasele relatări privind încălcări ale drepturilor omului înaintea, în timpul şi după alegerile din 9 august, urmează să publice un raport într-un termen de şase săptămâni.

„Practic, misiunea este aceea de a trage la răspundere autoritățile bieloruse pentru gravele încălcări ale drepturilor fundamentale ale oamenilor din Belarus, ale dreptului acestora la alegeri libere și corecte și ale principiilor statului de drept”, a anunțat ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, prin intermediul unui comunicat.

Echipa de experți va investiga acuzațiile referitoare la persecutarea candidaților opoziției, jurnaliștilor și activiștilor, dar și uzul excesiv al forței împotriva protestatarilor, arestările fără temei legal și tortura, mai arată sursa citată.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că a câștigat alegerile prezidențiale din 9 august în mod corect și că ar fi ținta unei campanii de denigrare orchestrată de statele occidentale.

 

 

Șansele ca echipa să primească acces în Belarus sunt scăzute

Cu toate acestea, Reuters notează că sunt șanse extrem de reduse ca echipa să aibă acces în Belarus.

Autoritățile din această țară nu au permis accesul observatorilor OSCE în timpul alegerilor prezidențiale și au ignorat solicitările repetate ale actualului secretar general al Organizației, premierul Albaniei, Edi Rama, de a vizita Belarusul.

Propunerea de înființare a echipei de experți care să analizeze situația din Belarus a fost înaintată de Danemarca, Belgia, Canada, Estonia, Finlanda, Franța, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Marea Britanie, Cehia și Statele Unite ale Americii.

OSCE are 57 de state membre, printre care și Rusia.

În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Prima țară care își vaccinează personalul medical împotriva coronavirusului
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
S-a aflat ACUM! Ce afaceri are, de fapt, Adina Alberts, soția lui Viorel Cataramă. Cu...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide