• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

OSCE: Separatiștii proruși, de acord cu un acces internațional la locul prăbușirii MH17

OSCE: Separatiștii proruși, de acord cu un acces internațional la locul prăbușirii MH17
Separatiștii proruși sunt de acord să permită unor anchetatori internaționali un acces sigur și fără obstacole la locul prăbușirii zborului MH17 în Ucraina, a anunțat vineri Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

Într-o videoconferință a Grupului de contact pentru Ucraina (OSCE, Ucraina, Rusia) – la care au participat și insurgenți proruși – aceștia din urmă au acceptat să ofere un „acces sigur (…) unei comisii naționale de anchetă din care să facă parte anchetatori internaționali” și observatori OSCE, a anunțat organizația într-un comunicat.

Reprezentanți ai grupărilor separatiste s-au angajat totodată „cu prioritate (…) să închidă locul catastrofei și să permită autorităților locale să înceapă pregătiri în vederea recuperării cadavrelor”, a adăugat OSCE.

Ei se angajează, de asemenea, să coopereze „cu autoritățile competente din Ucraina în toate problemele practice” care vor apărea în cadrul recuperării cadavrelor și anchetei, se arată în comunicat.

Prăbușirea zborului MH17 cu 298 de persoane la bord într-o zonă devastată de conflictul din Ucraina provoca vineri consternarea comunității internaționale, Washingtonul îndemnând la o anchetă „fără obstacole”, iar experți americani avansând ipoteza unui tir de rachetă.

Inchide