„Pacea de la Minsk”. Negocierile s-au încheiat fără un acord

Pacea de la Minsk. Negocierile s-au încheiat fără un acord
Publicat: 31/01/2015, 20:34

UPDATE Negocierile de la Minsk s-au încheiat fără un acord

Negocierile de pace organizate sâmbătă la Minsk între Kiev și separatiștii proruși, în prezența reprezentanților OSCE și ai Moscovei, s-au încheiat fără un acord, a anunțat emisarul Guvernului ucrainean Leonid Kucima, acuzând rebelii că au subminat discuțiile, relatează AFP.

„Consultările de la Minsk sunt un eșec”, a declarat Kucima pentru agenția Interfax Ucraina, explicând că emisarii liderilor republicilor separatiste „au refuzat să discute despre măsurile pentru o încetare a focului imediată și retragerea armamentului greu”.

Grupul de contact, format din fostul președinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus Mihail Zurabov și reprezentanta OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) Heidi Tagliavini, și emisarii republicilor rebele proruse Donețk și Lugansk s-au întâlnit la ora 14.00 GMT (16.00 ora României) într-o reședință oficială din capitala belarusă unde au fost semnate primele acorduri de pace în septembrie.

Fostul șef al administrației lui Kucima, Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin vizat de sancțiuni americane, a ajuns, de asemenea, la reuniune la bordul mașinii ambasadorului rus, fără să se știe care este mandatul lui la aceste negocieri.

Separatiștii au amenințat că, în cazul eșecului negocierilor, își vor extinde ofensiva „până la eliberarea totală a regiunilor Donețk și Lugansk”, din care o mare parte este controlată de Guvernul de la Kiev.

La Kiev, ministrul Apărării Stepan Poltorak a anunțat sâmbătă că 15 miliari ucraineni au fost uciși și alți 30 au fost răniți „pe toată linia frontului” în 24 de ore.

El a spus că orașul strategic Debalțeve, pe drumul care leagă Donețk de Lugansk și care este în prezent devastat de lupte crâncene, este acum „controlat parțial de grupuri rebele”.

Ulterior, ministerul său a difuzat un comunicat în care sublinia că „Debalțeve este sub controlul ucrainenilor”, dar că insurgenții „bombardează împrejurimile orașului”.

Un oficial militar separatist, Eduard Basurin, a afirmat la rândul său că rebelii au „încercuit” forțele ucrainene, respectiv 8.000 de persoane în total, prezente la Debalțeve.

Presa ucraineană compară deja bătălia de la Debalțeve cu „tragedia” de la Ilovaisk, când, în august, trupele ucrainene au fost încercuite de separatiști și peste 100 de militari au fost uciși.

Armata ucraineană a anunțat sâmbătă lupte la Vugleguirsk, a cărui cucerire de către rebeli înseamnă o încercuire aproape totală a Debalțeve.

Potrivit șefului poliției regionale Viaceslav Abroskin, Debalțeve și Vugleguirsk sunt „private de electricitate, apă, încălzire și comunicații”.

El a adăugat că 12 civili au murit în 24 de ore la Debalțeve, unde „voluntarii evacuează familii întregi”.

În fața violențelor care au atins un nivel critic în ultimele zile, OSCE a declarat că un „document constrângător privind o încetare a focului imediată și retragerea armelor grele de pe linia de contact” ar trebui semnat sâmbătă la Minsk.

Pe front diplomatic, Ucraina îl va primi la 5 februarie pe secretarul de Stat american John Kerry, care îi va aduce o susținere fermă înainte de a participa la conferința pe tema securității de la Munchen, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt, a subliniat că Statele Unite nu au „epuizat toate mijloacele pentru a face Rusia să plătească” pentru rolul jucat în conflictul ucrainean, într-un interviu acordat săptămanalului ucrainean Dzerkalo Tîjnia apărut sâmbătă.

Uniunea Europeană a crescut în această săptămână presiunea asupra Rusiei, prelungind cu șase luni sancțiunile adoptate în martie împotriva unor personalități separatiste proruse și ruse și extinzând lista neagră cu persoanele vizate de înghețarea averilor și interdicția de călătorie în UE.

Ea s-a abținut însă să își consolideze arsenalul de sancțiuni economice care, combinate cu prăbușirea cursului petrolului, ar urma să plonjeze Rusia în recesiune în acest an, cu o scădere de 3 la sută a produsului intern brut, potrivit noilor previziuni ale Guvernului rus date publicității sâmbătă.

Acuzată că înarmează rebeliunea din estul Ucrainei și că a mobilizat trupe în această zonă, Rusia dezminte orice implicare în conflictul soldat cu peste 5.000 de morți în nouă luni și se prezintă ca unul dintre mediatori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...