Pandemia ar putea „împinge” 150 de milioane de oameni din întreaga lume în sărăcie extremă

Redactor:
Alexandra Mortu
Pandemia ar putea „împinge” 150 de milioane de oameni din întreaga lume în sărăcie extremă
Pandemia ar putea „împinge” 150 de milioane de oameni din întreaga lume în „sărăcie extremă” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

Pandemia blochează peste două decenii de progrese în ceea ce privește reducerea sărăciei extreme din întreaga lume – iar numărul de persoane care vor fi afectate continuă să crească.

Între 88-115 milioane de persoane ar putea intra în sărăcie extremă* în 2020 din cauza pandemiei și a recesiunii economice rezultate, potrivit unui raport al Băncii Mondiale publicat miercuri, potrivit CNN.

(*Sărăcia extremă a fost definită drept traiul cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi.)

Această estimare este în creștere față de un alt raport al băncii publicat mai, când se estima că 60 de milioane de persoane suplimentare vor intra probabil în sărăcie extremă în 2020. Însă până în 2021 numărul acesta ar putea ajunge la 150 de milioane.

Milione de oameni, în sărăcie extremă din cauza pandemie de COVID-19

Raportul subliniază îngrijorarea tot mai mare a economiștilor cu privire la amploarea crizei și capacitatea țărilor de a-și reveni rapid și vine într-un moment în care multe zone ale lumii se pregătesc pentru un posibil al doilea val de COVID-19 care coincide cu sezonul gripal. Rezultatele sale indică faptul că obiectivul de a pune capăt sărăciei mondiale până în 2030 ar putea fi acum inaccesibil „fără o acțiune politică rapidă, semnificativă și substanțială”, a punctat Banca Mondială.

„Se estimează că sărăcia extremă globală va crește în 2020 pentru prima dată în ultimii 20 de ani, întrucât criza provocată de pandemia de COVID-19 amplifică conflictele și diminuează lupta împotriva schimbărilor climatice, care încetineau deja progresul reducerii sărăciei”, se mai arată în raport.

Grupul se așteaptă acum că sărăcia extremă va afecta între 9,1% și 9,4% din populația lumii în acest an. Înainte de apariția coronavirusului, rata sărăciei era de așteptat să scadă la 7,9% în 2020.

Banca Mondială își propune să ajute comunitățile vulnerabile prin acordarea de subvenții și împrumuturi atât persoanelor fizice, cât și întreprinderilor, precum și suspendarea plăților datoriei pentru unele dintre cele mai sărace țări ale lumii. Banca a promis mai mult de 160 de miliarde de dolari în finanțare pentru a ajuta țările să gestioneze „șocurile în sănătate, economie și cele sociale” provocate de pandemie.

8 din 10 dintre cei care vor fi „împinși” în sărăcie extremă trăiesc în Brazilia, Indonezia și Africa de Sud

Aproximativ 8 din 10 dintre cei care vor fi „împinși” în sărăcie extremă anul acesta trăiesc în ceea ce Banca Mondială numește țări cu venituri medii: națiuni în curs de dezvoltare precum Brazilia, Indonezia și Africa de Sud care au deja rate ridicate de sărăcie.

Raportul menționează, de asemenea, că un număr tot mai mare de oameni din zonele urbane ar putea cădea în sărăcie extremă, o problemă care a afectat în mod tradițional majoritatea oamenilor din zonele rurale.

Și, deși câștigurile de pe piața bursieră într-o serie de țări ar putea stimula un oarecare optimism cu privire la redresare, Banca Mondială a declarat că criza coronavirusului a diminuat ceea ce numește „prosperitate comună” – capacitatea celor mai săraci dintr-o țără de a beneficia de creșterea economică.

Aceasta înseamnă că pandemia ar putea crește inegalitatea veniturilor și ar putea reduce mobilitatea socială în rândul celor săraci, cu excepția cazului în care guvernele adoptă intervenții politice semnificative, potrivit raportului.

„Decelerarea activității economice intensificată de pandemie este probabil să-i lovească în special pe cei mai săraci oameni. Perspectiva unei creșteri mai puțin incluzive este o inversare clară față de tendințele anterioare”, se arată în raport.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Anna Lesko face ravagii în Ferma! S-a dezbrăcat şi a cerut să fie spălată pe...
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Anna Lesko face ravagii în Ferma! S-a dezbrăcat şi a cerut să fie spălată pe...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Avertismentul transmis miliardarul Bill Gates legat de coronavirus
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide