Parlamentul din Crimeea a adoptat o DECLARAȚIE DE INDEPENDENȚĂ față de Ucraina

Parlamentul din Crimeea a adoptat o DECLARAȚIE DE INDEPENDENȚĂ față de Ucraina
Publicat: 11/03/2014, 14:37
Actualizat: 29/07/2014, 19:22

Legislativul din regiunea autonomă ucraineană Crimeea, condus de proruși, a decis să meargă mai departe cu planurile de secesiune și a adoptat o declarație de independență. Deputații au adoptat cu 78 de voturi din totalul de 81 (deputați prezenți) „o declarație de independență a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol”.

Măsura vine în contextul în care același parlament a decis organizarea unui referendum privind alipirea la Rusia, scrutin considerat neconsituțional de Kiev, dar și de România și celelalte cancelarii europene.

Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, Andrii Deșcița, a declarat, ieri, în timpul unei întâlniri cu omologul român, Titus Corlățean, că guvernul său este dispus să discute extinderea autonomiei regiunii Crimeea, „însă nu sub amenințarea armei”: „Trebuie să fie o cale pașnică, cu utilizarea tuturor mecanismelor diplomatice și de acest lucru ne ocupăm acum, atât în relațiile bilaterale, cât și în cadrul altor organizații internaționale. Crimeea este teritoriul Ucrainei și n-o să dăm nimănui”, a spus ucraineanul, precizând că țara lui nu va renunța la „niciun centimetru” din peninsulă.

„Nimeni din comunitatea economică, euroatlantică, nu va recunoaște decizii adoptate cu prezență militară rusă în Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprimă prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel încât poziția noastră va fi extrem de clară”, a spus Titus Corlățean, luni, la Kiev, unde a efectuat o vizită oficială.

Comisia de la Veneția, sesizată în chestiunea referendumului pentru alipirea la Rusia

De altfel, șeful diplomației române a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat corespondentului gândul la Kiev, că noile autorități ucrainene au solicitat Comisiei de la Veneția, prin intermediul Consiliului Europei, să se pronunțe asupra caracterului legal al referendumului pentru secesiune, expertiza Comisiei neputând fi contestată: „Autoritățile ucrainene m-au informat astăzi că au solicitat prin Consiliul Europei Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra acestui așa-zis referendum”, a declarat ministrul corespondentului gândul-Mediafax.

Informația i-a a fost confirmată ieri ministrului Corlățean și de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum și de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, țară care prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

„De altfel, în marja vizitei de la Kiev, am avut prilejul să discut cu secretarul general al Consiliului Europei și cu președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, cu ministrul de Externe austriac, care mi-au confirmat faptul că se va solicita Comisiei de la Veneția exprimarea foarte rapidă a unui punct de vedere, dat fiind că experții Comisiei de la Veneția beneficiază de o apreciere fără contestație la nivel european și au expertiza necesară să se pronunțe pe acest tip de exercițiu”, a povestit șeful diplomației române.

Întrebat ce fel de discuții a avut cu președintele interimar, Aleksandr Turcinov, cu care s-a întâlnit în Rada Supremă, Corlățean a precizat că există „o preocupare serioasă” la Kiev față de planurile de referenum în Crimeea, evitând însă să spună dacă există semnale la nivel diplomatic că pregătirile pentru acest referendum chiar au început. „Poziția este foarte clară: este ilegal, este neconstituțional și nu are niciun fel de bază pentru a fi organizat. Probabil că acest așa-zis referendum va fi organizat chiar în condiții de improvizație”, a mai spus șeful diplomației române.

Atât la Kiev, cât și în comunitatea europeană și transatlantică, planul de referendum, a adăugat ministru, este „văzut și ca o provocare, care ar putea să genereze o reacție ceva mi largă în alte regiuni”.

„Este extrem de important faptul că există o poziție clară internațională de nerecunoaștere a legitimității, de afirmare a caracterului neconstituțional, deci în consecință de nerecunoaștere a unor eventuale concluzii în care ar spune ‘Crimeea ia o altă direcție, spre Moscova””, a punctat Corlățean, care susține că nu există nicio ambiguitate în acest sens în Constituția Ucrainei, care acordă dreptul Crimeii să organizeze referendumuri, însă nu menționează explicit dacă regiunea autonomă are autoritate și în chestiuni care țin de teritoriul național.

„Opinia este larg împărtășită că nu există un fundament constituțional pentru organizarea legitimă a unui astfel de referendum”, a mai punctat ministrul Titus Corlățean, în interviul acordat corespondentului gândul-Mediafax, la finalul vizitei oficiale la Kiev.

Se așteaptă ca pronunțarea Comisiei de la Veneția să vină în zilele următoare, înaintea referendumului din Crimeea, anunțat pe 16 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO