Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2024, de peste 189 de miliarde de euro. Care sunt priorităţile de finanțare ale blocului comunitar

Parlamentul European a adoptat bugetul UE pe 2024, de peste 189 de miliarde de euro. Care sunt priorităţile de finanțare ale blocului comunitar
Publicat: 22/11/2023, 17:52
Actualizat: 22/11/2023, 18:04

Deputații europeni au adoptat, miercuri, bugetul UE pe anul viitor, care pune accentul pe cercetare, tineret și provocări externe. Legea Bugetul UE de anul viitor a fost semnată de președintele Parlamentului European, Roberta Metsola. Aproape 670 de milioane de euro au venit suplimentar pentru priorități-cheie, cum ar fi ajutorul umanitar, programul Erasmus+ și infrastructura de transport. Bugetul total pentru 2024 este de 189,4 miliarde de euro în angajamente, cuantumul plăților fiind stabilit la 142,6 miliarde de euro.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat legea bugetului UE pe 2024, în urma adoptării acestuia în plenul de la Strasbourg.

Odată cu adoptarea bugetului UE de anul viitor, deputații europeni și-au asigurat o bază mai solidă și mai eficientă pentru a aborda provocările globale și a sprijini tinerii și cercetarea.

Într-un acord cu statele membre încheiat, sâmbătă, 11 noiembrie, Parlamentul a obținut o sumă suplimentară de 666,5 milioane de euro pentru prioritățile sale, pe lângă ceea ce propusese inițial Comisia în proiectul de buget.

Bugetul pentru 2024 a fost adoptat cu 519 voturi pentru, 79 împotrivă și 30 de abțineri. Consiliul UE a aprobat deja acordul pe 20 noiembrie.

Unde se duc mai mulți bani

Deputații au crescut finanțarea pentru programe și politici care sunt cruciale pentru abordarea consecințelor războiului din Ucraina și a provocărilor globale și pentru sprijinirea tinerilor, inclusiv tinerilor fermieri, potrivit comunicatului Legislativului european.

Ei au majorat de asemenea finanțarea pentru programele care contribuie la redresarea post-pandemie, la combaterea antisemitismului și la consolidarea eforturilor către tranziția verde, în conformitate cu prioritățile Parlamentului.

Printre creșterile pe care le-au obținut deputații se numără:

  • 250 de milioane de euro pentru ajutor umanitar,
  • 150 de milioane de euro pentru Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – programul Europa globală,
  • 85 de milioane de euro pentru Orizont Europa,
  • 30 de milioane de euro pentru infrastructura de transport ( Facilitatea Connecting Europe),
  • 60 de milioane de euro milioane de euro pentru Erasmus+,
  • 20 de milioane de euro pentru LIFE,
  • 20 de milioane de euro pentru tinerii fermieri,
  • 10 milioane de euro pentru Mecanismul de protecție civilă al UE
  • 10 milioane de euro pentru mobilitatea militară.

După ce au ajuns la un consens cu privire la bugetul pentru 2024, deputații anticipează că va exista un acord privind rectificarea la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE (CFM, Cadru Financiar Multianual) în Consiliu până la sfârșitul anului.

Acest lucru va deschide calea pentru alocări suplimentare substanțiale la începutul anului 2024 printr-un buget rectificativ care urmează să fie propus de Comisie. Suplimentarea planificată a CFM urmărește să ofere sprijin pe termen mediu Ucrainei, să sporească flexibilitatea și capacitățile de răspuns la criză, să consolideze autonomia strategică a UE în 2024 și să își consolideze eforturile în domenii precum migrația și politica externă, a transmis Parlamentul European.

Siegfried Mureșan: „Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor”

„Bugetul pentru 2024 este un buget pentru vremuri dificile și incerte. Pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor noștri și a face față noilor provocări, cum ar fi să ne ocupăm de consecințele războaielor purtate în vecinătatea UE, bugetul UE trebuie să se adapteze în consecință. Atacul terorist brutal al Hamas împotriva Israelului ne arată încă o dată că lumea din jurul nostru continuă să se schimbe. Creșterea antisemitismului care a rezultat afectează țări din întreaga Europă. Prin urmare, salut în mod deosebit includerea de fonduri suplimentare pentru combaterea antisemitismului în acordul nostru”, a declarat Johan Van Overtveldt (ECR, BE), președintele Comisiei pentru bugete.

Potrivit acestuia, acest acord privind bugetul 2024 este doar primul pas, iar Parlamentul este pregătit să discute revizuirea propusă a cadrului bugetar actual pentru a pregăti UE pentru viitor și pentru a le demonstra cetățenilor noștri că poate răspunde eficient.

„Astăzi am votat în Parlament un buget care răspunde așteptărilor cetățenilor noștri: Orizont, Erasmus+, sănătate, tineri fermieri și mediu, securitate, ajutor umanitar și pentru vecinătatea noastră de sud și de est. Am asigurat un buget mai mare și stabil pentru anul viitor. Beneficiarii fondurilor UE au siguranța finanțării viitoare pe tot parcursul anului 2024. Acum vom conveni rapid și asupra revizuirii cadrului financiar multianual pentru a oferi rezerve pentru orice evoluții neprevăzute care ar putea avea loc în următorii ani”, arată și eurodeputatul român Siegfried Mureșan (PPE, RO), raportor general pentru bugetul UE 2024 (pentru secțiunea III – Comisie).

„Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obţinut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obţinut, în primul rând, un acord pe buget în timpul util, până la finalul anului, astfel încât legea bugetului să intre în vigoare din prima zi a anului viitor şi să oferim predictibilitate tuturor beneficiarilor de fonduri europene din România şi din Uniunea Europeană. În al doilea rând, am obţinut un buget care cuprinde creşteri de fonduri pentru domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, într-un comunicat transmis de echipa sa.

„În ciuda numeroaselor constrângeri, continuăm să oferim instituțiilor UE resurse pentru a ne asigura că sunt echipate pentru a-și îndeplini mandatul și funcțiile în serviciul cetățenilor UE. Odată cu creșterea provocărilor geopolitice, este nevoie de o Uniune mai asertivă, prin urmare salutăm consolidarea acțiunii externe europene”, a declarat și Nils Ušakovs (S&D, LV), raportor pentru celelalte secțiuni.

Având în vedere necesitatea de a gestiona munca și acțiunile întreprinse pe parcursul mai multor ani, bugetul UE face distincție între creditele de angajament (costul tuturor obligațiilor legale contractate în cursul exercițiului financiar curent, care ar putea avea consecințe în anii următori) și creditele de plată (banii plătiți efectiv în cursul anului curent, eventual pentru implementarea angajamentelor asumate în anii precedenți).

Aproximativ 94% din bugetul UE este destinat cetățenilor, regiunilor, orașelor, fermierilor și întreprinderilor, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Bugetul Uniunii Europene urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Sursa: Parlamentul European

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...