Parlamentul European a aprobat Comisia lui Jean-Claude Juncker

Parlamentul European a aprobat Comisia lui Jean-Claude Juncker
Publicat: 22/10/2014, 17:38

Europarlamentarii au adoptat azi, la Strasbourg, noua Comisie Europeană, sub conducerea luxemburghezului Jean-Claude Juncker (PPE). Eurodeputații au dat 423 de voturi „pentru”, 209 voturi „împotrivă” și au avut 67 de abțineri.

Ședința plenară a început la ora locală 9:00 (ora 10:00, ora României). În prima parte, Juncker și-a prezentat programul politic, după care a urmat o dezbatere a eurodeputaților.

Ședința din plenul Parlamentului European a fost transmisă LIVE:

„Dorim ca noua Comisie să-și înceapă mandatul la 1 noiembrie. Nu dorim ca (Jose Manuel) Barroso să supraviețuiască în plan politic”, a afirmat liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, italianul Gianni Pittella, înaintea ședinței PE.

Procedural, Parlamentul poate să aprobe sau să respingă noua Comisie Europeană. Din acest motiv, este important ca orice președinte desemnat să rezolve orice divergențe cu europarlamentarii privind echipa sa înainte să ajungă la votul din plen. Acesta este și motivul pentru care Juncker a fost nevoit să facă niște schimbări de ultim moment în echipa lui, pentru a rezolva problemele apărute la audieri. Astfel, a avut loc o remaniere a Comisiei, după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputați la audierile din comisii. De asemenea, slovacul Maros Sefcovici, desemnat inițial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreședinte pentru Energie și Climă, în locul fostului ministru spaniol Miguel Arias Canete, despre care exista suspiciunea că ar putea fi în conflict de interese, el având încă în familie acțiuni la o companie energetică. Odată cu mutarea lui Sefcovici la Energie, portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredințat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar. Atât Sefcovici, cât și Bulc au fost audiați săptămâna aceasta și au primit aviz pozitiv.

Comisarul european propus de România, social-democrata Corina Crețu, urmează să preia portofoliul Politicii Regionale.

Votul asupra Comisiei este ultimul pas în schimbarea gărzii (la nivel de lideri, dacă nu de ideologie, conservatorii având în continuare majoritate) la vârful Uniunii Europene.

Juncker a modificat portofoliul încredințat comisarului european desemnat de Ungaria

Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educației, Tineretului și Sportului, relatează MTI.

Navracsics române totuși cu responsabilitățile pentru Cultură, Educație și Tineret, care i-au fost atribuite inițial. Domeniul Cetățeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului grec, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil și de Sport.

Jean-Claude Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat „excelent” la audierea în comisia de specialitate a Parlamentului European, demonstrând „un angajament puternic față de Europa”, ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european.

Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European a respins, la 6 octombrie, desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru Educație, Cultură, Tineret și Cetățenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu.

Membrii comisiei din PE au decis cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri că ungurul Tibor Navracsics poate deține postul de comisar european, însă, cu 14 voturi împotrivă, 12 favorabile și o abținere au respins desemnarea pentru portofoliul din Comisia Europeană pentru educație, cultură, tineret și cetățenie.

Respingerea comisarului UE desemnat de Ungaria intervine pe fondul criticilor cu privire la politicile promovate de Guvernul condus de Viktor Orban în privința controlului asupra presei, justiției și organizațiilor neguvernamentale. Considerat un apropiat al premierului Viktor Orban, Tibor Navracsis, care s-a aflat la conducerea Ministerului de Justiție din 2010 până în 2014, a fost nevoit să răspundă în scris unor întrebări suplimentare din partea eurodeputaților și a încercat să se delimiteze de politica Guvernului de la Budapesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția