Mircea Olteanu
07.08.2019
Internațional

Peste 160 de copii au fost depistați cu o concentrație ridicată de plumb în sânge, după incendiul de la Notre-Dame

Peste 160 de copii au fost depistați cu o concentrație ridicată de plumb în sânge, după incendiul de la Notre-Dame
Numărul copiilor cu concentrații ridicate de plumb în sânge după incendiul de la Catedrala Notre-Dame s-a dublat în luna iulie, ajungând la peste 160, potrivit unui raport al Agenției Regionale de Sănătate din Île-de-France, informează postul Deutsche Welle.

Particule de plumb, produse în urma topirii plumbului conținut de acoperișul și clopotnița catedralei, s-au răspândite în jur prin intermediul fumului degajat de incendiul din luna aprilie de la Notre-Dame.

Dintre copii depistați recent cu un nivel crescut de plumb, șase prezintă concentrații situate în „pragul de alertă” (25-50 de micrograme de plumb pe litru de sânge), iar unul depășește pragul de 50 de micrograme de plumb pe litru de sânge, dar nu este clar dacă aceste niveluri sunt rezultatul poluării cauzate de incendiul de la Notre-Dame.

Emmanuel Gregoire, viceprimarul Parisului, a dat marți asigurări că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a preveni riscurile la adresa sănătății publice.

Pe 25 iulie, după mai multe săptămâni în care au susținut că locuitorii din zonă nu se confruntă cu riscuri la adresa sănătății, autoritățile de la Paris au închis brusc două școli din apropierea monumentului. Testele au indicat concentrații de plumb peste limita admisă.

Intoxicația cu plumb este în mod particular o amenințare pentru femeile gravide și poate fi fatală în cazul copiilor.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că „nu se cunoaște o concentrație sigură de plumb în sânge”, notând că și concentrații scăzute, la un moment dat considerate sigure, pot avea efecte adverse pe termen lung asupra sănătății.

 

Inchide