Peste 170 de femei din Chile, însărcinate chiar și după ce au luat anticoncepționale!

Peste 170 de femei din Chile, însărcinate chiar și după ce au luat anticoncepționale!
Peste 170 de femei din Chile, însărcinate chiar și după ce au luat anticoncepționale! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 06/04/2021, 20:57

Caz straniu în Chile, acolo unde peste 170 de femei au rămas însărcinate deși luaseră anticoncepționale. Cum a fost posibil așa ceva și cine e de vină în această situație? Producătorul este un colos din Big Pharma, dar în același timp statul chilian știa că pilulele provin dintr-un loc cu probleme. Acum, toate aceste femei sunt pregătite să meargă în justiție, acolo unde cer despăgubiri financiare.

Dar și dreptul la avort, un aspect remarcat de CNN, care prezintă povestea acestor femei. În Chile, avortul este interzis prin lege.

Întreruperile de sarcină, subiect tabu în Chile

Puține sunt excepțiile pentru cazurile în care se pot face întreruperi de sarcină. Legile sunt stricte și permit un avort doar în următoarele trei situații – dacă sarcina este apărută în urma unui viol, dacă fătul este incompatibil cu viața în afara uterului ori dacă viața mamei este pusă în pericol prin această sarcină și/ sau naștere. Astfel, puse în imposibilitatea de a întrerupe o sarcină, multe dintre femeile în cauză au ajuns să treacă printr-un adevărat calvar. Ele susțin că nu și-au dorit niciodată aceste sarcini, iar acum vor să acționeze în judecată statul chilian. În apărarea lor a venit o asociație pentru drepturile femeilor.

La rândul lor, autoritățile împart vina în mai multe direcții. În același timp, au și amendat producătorul de anticoncepționale cu suma de 66,5 milioane de pesos (sub 100.000 de dolari). Poziția Ministerului Sănătății, exprimată pentru CNN, este aceea că a solicitat Serviciului public de sănătate „să informeze utilizatorii despre această situație și să ia măsuri pertinente”

Povestea Tabitei Rojas sau cum sfatul unui medic a lăsat-o gravidă

Tabita Rojas are 29 de ani și un lucru în comun cu alte cel puțin 170 de femei: pilula anticoncepțională Anulette CD nu s-a dovedit a fi eficientă! Toate susțin că au rămas însărcinate după ce au luat acest anticoncepțional produs de compania germană Grünenthal, unul dintre coloșii Big Pharma. În același timp, în Chile, Anulette CD este o pilulă distribuită femeilor chiar de autorități, așa că …a cui e vina?!

Martie 2020. Tabita Rojas descoperă că are un chist ovarian. Medicul personal o sfătuiește să ia anticoncepționalul Anulette CD, care va ajuta la prevenirea unei eventuale sarcini. Cum ea și iubitul ei au decis să nu aibă copii, soluția medicului părea cea mai indicată. Doar părea, căci la cinci luni distanță Tabita a rămas gravidă.

Eram pe punctul de a termina a doua cutie atunci când am aflat despre problemă. Sarcină în șase săptămâni. A trebuit să las totul deoparte și să mă dedic fiului meu – Tabita Rojas

Peste 270.000 de tablete cu probleme, distribuite centrelor de planificare familială

Potrivit CNN, Tabita a descoperit pe Facebook informația că anticoncepționalele Anulette CD nu sunt tocmai conforme. Pe scurt, ar fi provenit dintr-un lot despre care chiar Autoritatea de Sănătate Publică din Chile (Instituto de Salud Pública de Chile ISP) anunțase cu o lună în urmă că are probleme. Culmea e că 276.890 de pachete de CD Anulette, provenind de la două loturi cu probleme (toate cu data de expirare ianuarie 2022), au fost, totuși, distribuite centrelor de planificare familială!

Gonzalez este o altă femei, mamă a patru copii, care a rămas însărcinată chiar și după ce a luat Anulette CD. Vreme de opt luni! În mai 2020, la un control, i s-a descoperit sarcina. „Nu am fost niciodată fericită cu această sarcină. Dacă ai ști toate nopțile pe care le-am petrecut plângând, gândindu-mă că nu vreau să am copilul acesta… Dar nu am avut opțiuni”, li s-a destăinuit ea jurnaliștilor CNN.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase