Proteste în Polonia după anunțul privind intrarea în vigoare a interzicerii avorturilor

Proteste în Polonia după anunțul privind intrarea în vigoare a interzicerii avorturilor
Proteste în Polonia după ce anunțul privind intrarea în vigoare a interzicerii avorturilor. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/01/2021, 01:46

Sute de persoane au participat miercuri seara la un protest în fața Tribunalului Constituțional din capitala Poloniei, Varșovia, ca urmare a faptului că autoritățile vor pune în aplicare o hotărâre care interzice avorturile în această țară.

Protestele au izbucnit după ce Tribunalul Consituțional de la Varșovia a publicat în scris motivarea unei hotărâri judecătorești adoptate în data de 22 octombrie cu privire la protejarea vieții, informează site-ul agenției Agerpres, care citează DPA.

Hotărârea, care echivalează cu interzicerea aproape totală a avorturilor în Polonia, va intra în vigoare odată cu publicarea motivării istanței în Monitorul Oficial, care ar urma să aibă loc cât de curând.

Ce prevede hotărârea instanței

În hotărâre, Tribunalul a decis că avorturile efectuate din cauza unor defecte congenitale ireversibile, categorie în care intră o gamă largă de afecţiuni, de la sindromul Down la diverse alte boli, sunt ilegale conform Constituţiei.

De altfel, defectele congenitale de acest tip au fost cauza majorității avorturilor realizate în mod legal în această țară în anul 2019.

Sute de persoane au ieșit în stradă

În jurul orei locale 19:00 (ora 20:00, ora României, n. red.) sute de oameni au ieșit în stradă la Varșovia, iar autoritățile au mobilizat efective importante de reprezentanți ai forțelor de ordine pentru a preveni eventuale incidente.

Manifestanții au scandat lozinci pro-avort și împotriva partidului conservator aflat la guvernare în Polonia, Lege și Justiție (PiS).

„Gândesc, simt decid” sau „Libertate de alegere fără teroare” au fost doar câteva dintre mesajele afișate pe pancarte de către participanții la protestul de la Varșovia.

Proteste au avut loc și în alte orașe importante ale Poloniei, precum Katowice, Lodz, Wroclaw și Szczecin.

Organizaţia neguvernamentală care conduce protestul își anunţase anterior intenţia de a organiza proteste în câteva zeci de oraşe din întreaga ţară.

Proteste au avut loc și în toamna anului trecut, când zeci de mii de persoane au ieșit în stradă după pronunțarea deciziei Tribunalului Constituțional în această privință, pe 22 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase