Pierderi FINANCIARE și statut DEGRADAT. Ce pagube a adus BREXITUL pentru Marea Britanie

Pierderi FINANCIARE și statut DEGRADAT. Ce pagube a adus BREXITUL pentru Marea Britanie
Publicat: 04/02/2019, 00:22
Actualizat: 25/03/2019, 21:19

Prim ministrul Theresa May ar dori să renegocieze cele mai controversate părți ale acordului de separare de Uniunea Europeană, după ce a acesta fost respins de Parlament. Oficialii de la Bruxelles au avertizat deja că nu vor lua în considerare solicitarea. Între timp, amenințarea haosului economic planează peste Marea Britanie.

City-ul londonez, cartierul financiar, a înregistrat o pierdere constantă de bani și de locuri de muncă, pe măsură ce marile companii financiare s-au mutat în Europa, pentru a-și proteja afacerile.

Cinci dintre cele mai mari bănci au transferat 750 de miliarde de euro (857 miliarde de dolari) de active către Frankfurt. Capitalul a trebuit mutat pentru a obține aprobarea UE în privința furnizării de servicii în blocul comunitar.

Deși din Londra au plecat mai puțini bancheri decât indicau primele estimări, mișcări au loc. Cele mai mari bănci din lume au anunțat planuri de a transfera câteva mii de angajați în Paris, Dublin și Madrid.

Lira a scăzut cu mai mult de 10% față de euro de la votul de plecare din UE, din iunie 2016. Exportatorii ar fi putut beneficia de acest fapt, însă costurile tot mai mari ale bunurilor și serviciilor importate au dus la creșterea inflației. Efectul este o scădere a puterii de cumpărare pentru consumatori, ceea ce face viața și mai dificilă pentru comercianții cu amănuntul din țară.

Companiile au amânat decizii de investiții, din cauza incertitudinilor legate de forma pe care o va lua Brexit. Banca Angliei a prognozat o creștere zero a investițiilor pentru anul 2018. Oficialii au avertizat, de asemenea, că este posibil ca terenul pierdut să nu mai poată fi recâștigat. Un studiu UBS din septembrie 2017 a sugerat că referendumul a costat deja Marea Britanie mai mult de 2% de creștere economică. Daunele ar putea fi de lungă durată, iar economia nu își va reveni la ritmul de creștere de dinainte de referendum până după 2020.

Mutarea Agenției Europene a Medicamentului la Amsterdam, după ce 22 de ani a stat la Londra, a afectat industria farmaceutică din Marea Britanie. Companiile de medicamente au cheltuit pentru a-și extinde facilitățile de testare în UE și pentru a-și proteja capacitatea de a comercializa pe tot cuprinsul blocului. Sumele respective, argumentează industria, puteau fi folosite pentru dezvoltarea de noi tratamente. Agenția, care supraveghează medicamentele pentru aproximativ 500 de milioane de persoane, a încetat de asemenea să colaboreze cu autoritatea farmaceutică din Regatul Unit, pentru că nu știa cum va evolua relația după Brexit.

Imigrația netă din UE în Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani, potrivit Oficiului Național pentru Statistică, situație care a afectat industria ospitalității, agricultura, construcțiile și Serviciul Național de Sănătate. Toate acestea se confruntă cu o lipsă a forței de muncă și se bazează, în mod tradițional, pe lucrătorii din UE.

În privința universităților, există temeri că Brexit are un impact asupra înscrierii de studenți din străinătate, dar și asupra schimburilor interculturale și a programelor de studiu. Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh a pus pe seama Brexit reducerea locurilor de muncă din 2017, în timp ce Universitatea din Manchester a menționat, de asemenea, necesitatea de a reduce costurile, pe fondul retragerii Regatului Unit din UE.

Au avut loc schimbări și pe piața media, pentru că o sumedenie de companii internaționale și-au mutat deja licențele de emisie din Marea Britanie, fără a mai aștepta rezolvarea impasului Brexit. Discovery Inc. și NBC Universal se numără printre acestea. Discovery transferă personal și licențe în Amsterdam, iar NBC Universal se îndreaptă spre Germania. Chiar și venerabilul BBC află în discuții cu autoritățile de reglementare din Irlanda și Olanda pentru transferul unor licențe în UE ale canalelor sale comerciale.

Incertitudinea Brexit a lovit și piața imobiliară din Marea Britanie. Un indice al prețurilor întocmit de Royal Institution of Chartered Surveyors a scăzut la cel mai slab nivel din ultimii șase ani, la sfârșitul anului 2018. Cea mai mare reducere a tranzacțiilor imobiliare s-a înregistrat în Londra, unde numărul vânzărilor a fost, la finele anului trecut, la minimul istoric de când se adună datele, din 1994.

În cele din urmă, statutul britanic de sediu european preferat a suferit o lovitură. Grupurile japoneze Sony Corp și Panasonic Corp, asigurătorul Chubb Ltd. și compania de transfer de bani TransferWise se numără printre companiile care și-au mutat sediul în UE sau au înființat noi filiale.

În prezent, furnizorii spitalelor și ai centrelor de îngrijire fac provizii de alimente, pentru a compensa potențialele perturbări care ar putea apărea în cazul unuiBrexitfără acord. Companiile Apetito și Bidfood, care furnizează alimente către sute de unități spitalicești și de îngrijire, au anunțat că au depozitat cantități suplimentare de alimente, pentru a preveni orice întârzieri în aprovizionare. Apetito oferă mese dejunuri preambalate către 400 de spitale și 450 de case de îngrijire, precum și către 100.000 de persoane cu probleme. Oficialii companiei spun că dacă vor apărea probleme în aprovizionare mai mult de 3-4 luni, firma ar avea dificultăți foarte mari, pentru că furnizează alimente speciale către bătrâni sau bolnavi.

Companiile mai sunt îngrijorate și de faptul că Marea Britanie ar putea începe să facă comerț cu UE în condițiile Organizației Mondiale a Comerțului, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor materiilor prime, iar britanicii importă în jur de o treime din alimente din blocul comunitar.

În ciuda avertismentelor, National Care Association susține că instituțiile de îngrijire pe care le reprezintă sunt pregătite pentru orice situație și dețin stocuri suficiente de alimente. Dar șeful instituției, Nadra Ahmed, este îngrijorat de faptul că orice creștere de preț la furnizori va duce la creșterea valorii serviciilor pe care companiile de catering le furnizaează.

The Hospital Caterers Association, asociația furnizorilor de catering pentru spitale, se declară pregătită și se așteaptă la o perioadă de volatilitate pe piață dupăBrexit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom