Politico: Decizia Greciei de a redeschide granițele pentru turiști a adus o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, nu și o creștere a economiei

Politico: Decizia Greciei de a redeschide granițele pentru turiști a adus o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, nu și o creștere a economiei
Politico: Decizia Greciei de a redeschide granițele pentru turiști a adus o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, nu și o creștere a economiei. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20/07/2020, 18:41

Pariul pus de autoritățile de la Atena în privința redeschiderii granițelor pentru turiști pare că nu dă rezultatele scontate.

În contextul în care turismul contribuie cu până la 20% din produsul intern brut al Greciei și aproximativ un sfert din forța de muncă a acestei țări lucrează în acest sector, Guvernul grec a simțit că nu are de ales și că trebuie să redeschidă țara pentru turiști. Cu toate acestea, puținii turiști străini care au venit în Grecia comparativ cu anii precedenți, au dus la creșterea numărului de cazuri de infectare cu COVID-19, în timp ce avantajele economice se lasă așteptate, notează politico.eu.

Grecia a reușit până acum să controleze destul de bine pandemia, înregistrând doar 194 de decese provocate de COVID-19. Dar o creștere a numărului de cazuri, asociată cu redeschiderea granițelor, este o dovadă a dificultăților cu care statele europene se vor confrunta în încercarea de a reveni la normal.

Săptămâna trecută, Guvernul a impus noi restricții pentru turiști, în contextul unor avertismente lansate de epidemiologi cu privire la posibilitatea apariției unui al doilea val al epidemiei.

În primele două săptămâni ale lunii iulie, Grecia a înregistrat aproximativ 530 de noi cazuri, mai bine de jumătate dintre acestea fiind înregistrate în rândul turiștilor străini. Acest număr este mai mare decât cel înregistrat în toată luna iunie și de două ori mai mare decât cel al infectărilor înregistrate în luna mai.

„Cu toții am știut, atât noi cât și oamenii de știință și experții, că odată cu deschiderea granițelor vom avea o creștere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății de la Atena, Vassilis Kikilias, care a adăugat că „economia și turismul trebuie să supraviețuiască”.

Guvernul grec s-a văzut nevoit să redeschidă granițele

Guvernul de la Atena a redeschis frontierele începând cu 15 iunie, ca urmare a presiunilor reprezentanților sectorului turistic.

„Din nefericire, trebuie să facem o alegere, pentru că se pare că pericolul reprezentat de coronavirus va fi mai mic decât cel al efectelor acestei crize asupra economiei. Avem de ales între coronavirus și foame”, a declarat Savvas Pagonakis, proprietarul unui hotel din insula Rodos.

Cu toate acestea, până acum, contribuția acestor măsuri în economia țării a fost dezamăgitoare. Pagonakis spune că unii hotelieri au avut 30% din locurile de cazare ocupate începând cu 15 iunie, dar cifrele s-au redus la jumătate acum.

Potrivit hotelierilor, rata de ocupare a hotelurilor din Grecia este de 25%. În luna iunie, traficul aerian de pasageri a scăzut cu 93% față de aceeași lună a anului trecut.

În ultima perioadă, Guvernul a fost nevoit să înăsprească unele măsuri pentru turiștii care sosesc din străinătate. În contextul în care numărul de noi cazuri crește rapid în Balcani, Atena a decis că toți turiștii străini care vin în Grecia vor trebui să prezinte teste cu rezultat negativ realizate în ultimele 72 de ore. Autoritățile au și decis să interzică festivalurile locale până la finalul lunii.

Începând de sâmbătă, angajații și clienții supermarketurilor vor fi obligați să poarte mască, iar cei care nu respectă noile reguli riscă amenzi de până la 150 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Florin Piersic a prevestit ceea ce urma să i se întâmple: „Nu cred că o...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A devenit strict interzis, chiar DE ASTĂZI, 10 MAI. Regula care se aplică pe stradă,...
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii