Poroșenko afirmă la Chișinău că face totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina

Poroșenko afirmă la Chișinău că face totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina
Publicat: 20/11/2014, 18:45

Poroșenko i-a spus lui Corman că „este foarte conștient de circumstanțele conflictului transnistrean” și „face totul pentru a împiedica un astfel de scenariu în Ucraina”, citat de președinție într-un comunicat.

Cei doi au discutat despre situația din estul Ucrainei, o zonă în care separatiști proruși dețin controlul asupra unei părți a regiunilor Donețk și Lugansk, dar și despre cooperarea dintre cele două foste republici sovietice și alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.

„Ei au acordat o atenție specială soluționării situației din estul Ucrainei”, se arată în comunicat. Corman a subliniat că Chișinăul susține „ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, îndemnând la „soluționarea pașnică a situației din estul” țării, iar Poroșenko a insistat asupra rolului important al cooperării interparlamentare în vederea consolidării relațiilor ucraineano-moldovene și a sugerat inițierea unor contacte la nivelul grupurilor de preietenie din cadrul celor două legislative.

Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), mai ales în ceea ce privește armonizarea cadrelor legislative ale celor două țări cu cerințele UE, a fost alt subiect abordat în cursul reuniunii, potrivit aceleiași surse.

Președintele ucrainean și-a exprimat totodată încrederea în succesul alegerilor parlamentare care au loc peste zece zile, declarându-se „sigur că vor confirma opțiunea europeană a poporului moldovean”. El a amintit că 80% dintre ucraineni au susținut forțele politice proeuropene în alegerile de la 26 octombrie.

„Rezultatul în acele alegeri nu este doar victoria voastră. Este și a noastră, pentru că prioritatea Ucrainei și (Republicii) Moldova este aceeași, și anume integrarea europeană”, i-a spus Corman, îndemnându-i pe moldoveni să fie la de hotărâți ca ucrainenii.

Pe de altă parte, Poroșenko a reiterat, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi în capitala moldoveană, necesitatea respectării Acordurilor de la Minsk cu privire la soluționarea conflictului armat din Donbas și necesitatea continuării politicii de sancționare a Rusiei.

El a subliniat că țara nu se confruntă cu un conflict intern, răspunzând unor jurnaliști care l-au întrebat care sunt perspectivele soluționării conflictului armat din estul țării.

„Ne confruntăm cu o agresiune externă din partea Rusiei”, a declarat Poroșenko. E a subliniat că „trupele rusești au invadat teritoriul ucrainean” și și-a exprimat „recunoștința față de comunitatea internațională și țările care ne ajută să rezistăm acestei agresiuni”.

Președintele Ucrainei a mai declarat că, în opinia sa, există mai multe căi și „formate” de stabilizare a situației din estul țării.

„Acordurile de la Minsk pot servi ca una dintre fundații. În acest sens este necesară respectarea strictă a acordurilor, prin oprirea luptelor, închiderea frontierei, eliberarea prizonierilor, încetarea furnizării de armament către teroriști, începerea negocierilor politice și organizarea unor alegeri libere în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat Poroșenko, reluând puncte din planul de pace.

„Sunt optimist și cred că vom putea să ajungem la un compromis, să începem negocieri politice și să soluționăm această problemă”, a continuat el. „În același timp, este necesar să fie continuată politica de sancționare, nu cu scopul de a pedepsi pe cineva, ci de a asigura că fiecare dintre părți își îndeplinește obligațiile”, a îndemnat șeful statului ucrainean la Chișinău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic