Premierul maghiar Viktor Orban a postat imagini cu simboluri ale „Ungariei mari” și ale Ținutului Secuiesc. REACȚIA MAE: Este inacceptabil!

Publicat: 26/07/2015, 15:35

Viktor Orban a postat pe propria pagină de Facebook o serie de fotografii făcute în zona în care s-a desfășurat Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tușnad.

Printre imaginile difuzate de Viktor Orban din zona vizitată sunt unele cu insigne metalice și de lemn ale „Ungariei mari” și ale așa-numitului „Ținut Secuiesc”.

Sursa foto: Facebook, Viktor Orban, pagina personală

Sursa foto: Facebook, Viktor Orban, pagina personală

Viktor Orbán a declarat sâmbătă, la Universitatea de Vară „Tusványos” de la Băile Tușnad, că, înainte de anul 2012, relația dintre România și Ungaria se baza pe „principii pragmatice și de încredere” și că nimeni nu înțelege motivele acestei schimbări, potrivit corespondentului MEDIAFAX. „Până în 2012 și chiar și în 2012, eu cred că relația dintre România și Ungaria s-a bazat pe niște principii foarte bune, pragmatice și de încredere. Din păcate, în 2012 s-a schimbat situația. Eu nu îmi aduc aminte ca politicienii să fi jignit Ungaria de atâtea ori vreodată în istorie de câte ori s-a întâmplat acest lucru după 2012. Noi nu nu ne-am revanșat și nici nu ne revanșăm, pentru că suntem interesați de o relație bună, eficientă, cu România, dar problema este că nimeni nu înțelege ce se întâmplă. Adică, de ce nu se întâmplă absout nimic?”, a spus Viktor Orbán.

Premierul Ungariei a spus că înțelege schimbările politice care s-au petrecut în România în ultimii trei ani și a exprimat speranța ca, după „rearanjarea peisajului politic din România”, relația dintre cele două țări să nu mai fie „încărcată” cu lucrurile care au marcat-o după 2012. „Aveți un nou președinte, am înțeles acest lucru, și că se întâmplă tot felul de lucruri, că se transformă peisajul politic în România, cu tunete și fulgere. Am înțeles acest lucru, dar sperăm că, după aceste schimbări politice, după rearanjarea peisajului politic din România, n-o să mai fie încărcată relația dintre Ungaria și România cu acele lucruri care au încărcat-o după 2012”, a afirmat Orbán, exprimând dorința „revenirii” la o relație „normală”, întrucât aceasta este importantă atât pentru români, cât și pentru maghiari.

„Nu știu dacă se va întâmpla acest lucru, dacă există, totuși, o dorință foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României, să se revină la relația normală, eficientă care a existat până în 2012. Noi nu știm dacă politicenii români, dacă cei responsabili pentru a face această politică externă vor să reluăm relația. Pentru că noi, Ungaria, spunem că această relație nu ar fi trebuit să se strice după 2012, pentru că această relație este importantă pentru Romania, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria și pentru români. Deci, eu cred că trebuie, bunul simț indică fapul că trebuie să ne reîntoarcem la o relație eficientă între România și Ungaria”, a spus premierul Orbán Viktor.

MAE: Aceste simboluri revizioniste sunt inacceptabile

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la imaginile postate de premierul Ungariei. „Din păcate, la numai o zi după ce a făcut apel la pragmatism și s-a pronunțat în favoarea unei relații eficiente româno-ungare, premierul ungar V. Orban a ales să posteze pe contul său de Facebook imagini incluzând simboluri ale Ungariei Mari și ale Ținutului Secuiesc”, se arată într-o reacție a MAE, postată tot pe Facebook.

MAE mai precizează că „promovarea, personal de către premierul ungar, a acestor simboluri revizioniste, complet inacceptabile și contrare spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară din 1996, Declarației privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa în secolul XXI din 2002 și ordinii constituționale din România”.

Mai mult, ministerul român la Afacerilor Externe mai spune că o astfel de atitudine „nu contribuie nicidecum la eficientizarea relației româno-ungare sau la restabilirea unui climat de încredere, așa cum își propunea, cu numai o zi în urmă, premierul ungar”

„Atâta vreme cât partea ungară nu dovedește neîndoielnic că este dispusă să respecte parametrii politico-juridici definiți de comun acord de România și Ungaria în documentele sus-menționate, relația bilaterală nu va putea deveni cu adevărat echilibrată și construită pe încredere reciprocă. România – în ce o privește – este deschisă și dorește ca dialogul bilateral să se dezvolte, însă în strictă conformitate cu acești parametri, în beneficiul cetățenilor celor două țări, ca state membre ale UE și Aliați în NATO”, conchide MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului