Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat președinte al Consiliului European. Italianca Mogherini primește diplomația UE

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat președinte al Consiliului European. Italianca Mogherini primește diplomația UE
Publicat: 31/08/2014, 12:52

Van Rompuy a făcut acest anunț pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situației în Ucraina.

Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la președinția Consiliului.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia face parte dintre țările care susțin ferm Ucraina de la începutul crizei.

Federica Mogherini, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puțin fermă față de Rusia, era de asemenea creditată cu șanse mari de a obține postul de șef al diplomației europene.

Înainte de anunțul oficial, Herman van Rompuy a dezvăluit numele succesorului său într-o discuție surprinsă de microfoane deschise fără ca el să știe, relatează AFP. „Înțeleg că pentru Donald este în regulă?”, l-a întrebat președintele cipriot Nicos Anastasiades. „Nu, adică da, dar ține-o pentru tine”, i-a răspuns Van Rompuy, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune EbS chiar înainte de deschiderea summitului european.

Donald Tusk „nu își poate imagina” Uniunea Europeană fără Marea Britanie

Premierul polonez Donald Tusk, viitorul președinte al Consiliului European, a spus sâmbătă că nu își poate imagina o Uniune Europeană (UE) fără Marea Britanie, și a promis să ia în considerare preocupările acestei țări, relatează AFP.
„Uniunea Europeană și eu însumi vom ține cont de preocupările exprimate de Marea Britanie”, a spus Tusk în cursul unei conferințe de presă, la Bruxelles, imediat după ce a fost desemnat în funcția de președinte al Consiliului European.

„Sunt sigur că viitorul UE nu trebuie să treacă prin micșorare (…) și nicio persoană rezonabilă nu își poate imagina UE fără Marea Britanie, chiar nici eu însumi nu pot să-mi imaginez”, a afirmat el.

„Am vorbit cu (premierul britanic) David Cameron. El a prezentat numeroase propuneri de reformă și sunt sigur că (…) vom putea să ajungem la un acord, vom putea să depunem eforturi pentru a elimina numeroase bariere”, a continuat Tusk.

Înainte de intervenția lui Donald Tusk, actualul președinte al Consiliului European Herman Van Rompuy a enumerat „trei provocări” pe care, potrivit lui, UE trebuie să le înfrunte în următorii ani, și anume stagnarea economiei europene, criza ruso-ucraineană și „locul Marii Britanii în Uniune”.

Sub presiunea euroscepticilor din țara sa, David Cameron a promis să organizeze până la orizontul lui 2017, dacă va fi reales la anul, un referendum privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana