Presa britanică începe să afle cine sunt, de fapt, românii: „Nu, nu sunt romi și nici din Roma”. O româncă din Anglia pentru CNN: „Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici și niciodată nu am cerut ajutor social de la stat”

După ce o perioadă îndelungată a publicat diverse articole și reportaje care atacau românii și comunitatea românească din Regat, o parte din presa britanică a revenit la gânduri mai bune. Zilele trecute, jurnalistul englez David Gottesman a realizat un material pentru Blasting News UK în care demontat o parte dintre concepțiile greșite pe care unii le au vizavi de imigranții din țara noastră.

„Nu, nu din Roma și nici romi. Povestea românilor în Marea Britanie”, este titlul articolului în care Gottesman precizează că „multe idei greșite și mituri au luat naștere” despre români de-a lungul anilor.

„În acest articol, dar și în altele ce vor urma, aș vrea să explorez aceste noțiuni și să abordez unele stereotipuri nefondate și greșeli, pentru a arăta care este adevărata problemă cu care se confruntă românii care trăiesc în Londra și în restul Marii Britanii”, explică el.

Prima precizare pe care acesta o face este legată de o confuzie pe care englezii o fac deseori: „Primul lucru care trebuie clarificat este distingerea romilor de români. Se întâmplă deseori ca vest-europenii să confunde aceste două grupuri, chiar dacă diferă. Această confuzie ar putea avea ca rădăcină similaritatea celor două cuvinte sau, poate, faptul că mulți dintre romii sosiți în Marea Britanie provin din România. Deci, există o posibilitate ca un rom să fie din România (un rom român), dar un român nu este neapărat rom. Există o comunitate numeroasă de romi în România, dar este vorba despre un grup etnic minoritar, ca peste tot”, subliniază jurnalistul.

În continuare, Gottesman explică faptul că românii au început să migreze către Marea Britanie cu mai mult timp în urmă, după integrarea în UE, și nicidecum nu a avut loc o așa-zisă „invazie” a lor după ridicarea restricțiilor pe piața muncii.

„(…) Mulți români au migrat în Marea Britanie chiar și înainte de cel de-Al Doilea Război Modial. (…) De fapt, aproape în orice oraș britanic mai mare există și câte o biserică ortodoxă românească”, arată el. Referindu-se la afirmațiile făcute de liderii partidului UKIP, britanicul arată că statisticile pe care aceștia le-au prezentat referitor la „valul” de imigranți, erau, de fapt, eronate.

În final, David Gottesman precizează că este foarte important să fie dezbătut și subiectul „calității imigranților” și al nivelului lor de educație. Despre acest lucru însă, jurnalistul promite să vorbească într-un articol viitor.

Un material similar a publicat însă și CNN Money. De data aceasta însă, jurnaliștii au preferat să prezinte un caz concret al unei tinere românce stabilite în Marea Britanie, unde își construiește o carieră frumoasă.

Eliza Galos s-a mutat în Anglia în anul 2006. Acolo și-a finalizat studiile și a început să lucreze în cadrul unor organizații caritabile, dar și sectorul public.

„Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici, tratamentele medicale mi le fac peste granițe și niciodată nu am cerut ajutor social de la stat”, a povestit românca.

În plus, jurnaliștii CNN amintesc și analiza realizată anul trecut de University College London, care arăta că migranții din Europa au contribuit cu peste 20 de miliarde de lire la economia Regatului în anul 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice