Presa internațională: Decizia CC NU VA PUNE CAPĂT luptelor politice din România

Presa internațională: Decizia CC NU VA PUNE CAPĂT luptelor politice din România
Publicat: 22/08/2012, 09:04
Actualizat: 31/07/2014, 15:09

Instabilitatea politică se va accentua în România, unde luptele politice vor continua între președinte și premier, în apropierea alegerilor parlamentare din noiembrie, având un impact negativ asupra economiei, comentează importante publicații internaționale după decizia Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a invalidat referendumul din 29 iulie, iar Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Liderul socialiștilor și democraților din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, a salutat decizia, afirmând, potrivit EUOBSERVER, că aceasta „pune capăt unei dezbateri care a afectat România”.

Economia României începe să își revină după doi ani de recesiune severă, dar Fondul Monetar Internațional a declarat recent că o „criză politică prelungită ar putea prejudicia o politică economică eficientă, ar putea crește prima de risc și consturile de finanțare, ar putea deprecia rata de schimb și descuraja investitorii”, potrivit CNN. Lupta pentru putere va continua cel mai probabil în lunile ce vor urma, România urmând să aibă alegeri parlamenare în toamnă, continuă postul de televiziune american.

Decizia Curții ar putea pune capăt încercărilor premierului Victor Ponta de a-l îndepărta de la putere pe președinte înainte de încheierea mandatului său, în 2014, dar va plonja țara într-o stare de instabilitate politică puternică, susțin analiștii, citați de FINANCIAL TIMES.

Daniel Hewitt, analist la Barclays, susține că decizia „ar putea conduce la noi lupte politice între președinte și premier, în timp ce următoarele alegeri prezidențiale sunt programate abia la sfârșitul lui 2014”.

Intensificarea disputelor politice între tabere a avut un impact negativ asupra economiei țării, leul atingând recordul minim în raport cu euro și dolarul în ultimele luni, adaugă cotidianul britanic. În plus, acestea sporesc temerile în rândul investitorilor că țara riscă să piardă cei cinci miliarde de euro de la FMI.

„Tensiunile continue sunt cel mai probabil rezultat” al revenirii lui Băsescu la Cotroceni, a declarat Otilia Simkova, analist la Eurasia Group, pentru WALL STREET JOURNAL. Simkova anticipează o campanie electorală aprinsă pentru alegerile parlamentare din noiembrie.

Acțiunile recente ale premierului Ponta arată că lupta politică va continua, scrie și DER SPIEGEL. Decizia de marți pune capăt campaniei pe care Guvernul de stânga al lui Ponta a dus-o pentru îndepărtarea lui Băsescu din funcție, dar este improbabil ca aceasta să vindece rănile deschise de lunile de bătălie politică ce i-a determinat pe mulți să pună la îndoială starea democrației în țară.

„În această criză, au fost dezvăluite structurile politice reale”, susține politologul Alina Mungiu-Pippidi. „Clientelismul competitiv domnește în România, diverse clici sunt angajate într-o luptă pe viață și pe moarte pentru a cuceri statului în scopul de a-l prăda. Partidele politice din democrația noastră tânără sunt ca armatele medievale, ai căror recruți nu sunt plătiți și trăiesc din pradă. Aceasta explică intensitatea luptelor politice, ca cea pe care o traversăm acum”, susține ea.

„Acest blitzkrieg împotriva instituțiilor statului arată cât de fragil este statul român”, susține și filosoful Horia-Roman Patapievici. El se declară „extrem de pesimist” și crede că această criză politică va continua mai multe luni. „Din nefericire, majoritatea politicienilor români nu cunosc principii ca respectarea legii”, conchide el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice