Presa nord-coreeană avertizează: Instalarea de rachete intermediare ale SUA în Coreea de Sud ar putea isca un „nou Război Rece”

Redactor:
Mircea Olteanu
Presa nord-coreeană avertizează: Instalarea de rachete intermediare ale SUA în Coreea de Sud ar putea isca un „nou Război Rece”
Orice tentativă a Statelor Unite de a amplasa sisteme de rachete cu rază intermediară de acțiune pe teritoriul Coreei de Sud ar putea provoca un „nou Război Rece" și ar conduce la o intensificare a cursei înarmării din regiune, a transmis miercuri agenția oficială de presă din Coreea de Nord (KCNA).

La începutul acestei luni, secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, a afirmat că este favorabil instalării de către SUA a unor sisteme de rachete cu rază medie de acțiune în țări aliate din Asia, în contextul anulării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

„SUA au indicat că examinează în acest moment un plan privind instalarea de rachete terestre cu rază medie de acțiune în regiunea asiatică, iar Coreea de Sud a fost menționată ca un loc de amplasare”, a se afirmă într-un editorial publicat de KCNA.

„Este un act nechibzuit de escaladare a tensiunii din regiune, o acțiune care poate provoca un nou Război Rece și o nouă cursă a înarmării în regiunea Extremului Orient să instalezi un nou tip de armă ofensivă în Coreea de Sud”, avertizează agenția nord-coreeană de presă.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a comunicat că nu au existat niciun fel de discuții privind amplasarea de rachete cu rază intermediară de acțiune pe teritoriul țării și a precizat că nici nu există planuri în acest sens.

Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni cinci teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune pentru a protesta față de prezența forțelor americane la sud de frontierele sale, dar și față de un exercițiu militar comun SUA-Coreea de Sud.

Inchide