• Publicat:
Internațional

Președintele Ciprului, spitalizat la Bruxelles, înainte de a participa la Consiliul European. Va fi înlocuit de premier la summitul UE

Președintele Ciprului, spitalizat la Bruxelles, înainte de a participa la Consiliul European. Va fi înlocuit de premier la summitul UE
Președintele cipriot, Nicos Anastasiades, a fost spitalizat pentru scurt timp joi, în urma unui puseu hipertensiv, după sosirea sa la Bruxelles pentru un summit al Uniunii Europene, a anunțat Guvernul, citat de AFP.

După sângerări nazale prelungite, președintele Republicii a fost internat (joi) dimineață la un spital din Bruxelles, unde s-a constatat că avea hipertensiune”, potrivit unui comunicat oficial.

Președintele cipriot, în vârstă de 68 de ani, a putut părăsi spitalul după câteva ore, după ce a primit îngrijirile necesare. Lui i-a fost recomandat să rămână la hotel și să fie urmărit îndeaproape de un medic, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nicos Christodoulides.

Purtătorul de cuvânt a indicat ulterior că premierul grec, Antonis Samaras, îl va reprezenta pe Anastasiades la summitul UE și „va analiza pozițiile Republicii Cipru”.

Președintele cipriot a confirmat acest aranjament într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

La summitul UE, Anastasiades urma să condamne prezența unor nave turcești la sud-est de insulă, nu departe de zona în care consorțiul italiano-coreean ENI-Kogas, mandatat de Republica Cipru, efectuează explorări pentru a descoperi eventuale zăcăminte de gaze.

Ca reacție la incursiunea turcilor, Ciprul, care este membru al Uniunii Europene, a anunțat că va bloca deschiderea unor noi capitole de negociere cu Turcia în discuțiile privind aderarea acestei țări la UE.

Trimiterea navelor turcești a determinat Nicosia să se retragă de la masa negocierilor de pace desfășurate sub egida ONU pentru reunificarea insulei, divizată din 1974 și a cărei parte de nord (RTCN) nu este recunoscută decât de Turcia.

Ankara se opune exploatării zăcămintelor de gaze sau petroliere de către Guvernul cipriot înaintea unui acord de pace, cerând ca și ciprioții turci să beneficieze de pe urma acestor bogății.

Anastasiades (de dreapta) a fost ales președinte în februarie 2013, cu câteva zile înainte de adoptarea unui plan internațional de salvare a insulei, aflată în pragul falimentului, care prevede un împrumut de zece miliarde de euro.

Și președintele Băsescu participă la lucrările Consiliului European

Și președintele Traian Băsescu participă, joi și vineri, la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European și la lucrările Consiliului European, alături de omologul cipriot. Totodată, Băsescu mai are în program reuniunea Grupului de la Vișegrad+România+Bulgaria.

Șeful statului a susținut joi, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă, apoi a plecat spre Bruxelles, unde urma să participe, de la ora 14.00 (ora României), Bruxelles la Summitul Partidului Popular European.

De la ora ora 17.00 (ora României), Traian Băsescu participă la reuniunea Grupului de la Vișegrad+România+Bulgaria în perspectiva pregătirii Consiliului European, apoi la reuniunea Consiliului European cu președintele Parlamentului European.

După fotografia de familie, șeful statului va participa la prima sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar seara va lua parte la dineul de lucru separat al șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Uniunii Europene.

Vineri dimineață, președintele are programată participarea la a doua sesiune de lucru a Reuniunii Consiliului European, iar la final, în jurul orei 13.15 (ora României) va susține o declarație de presă.

 

Inchide