Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso: „În România DEMOCRAȚIA E ATACATĂ; e cazul pentru infringement”

Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso: În România DEMOCRAȚIA E ATACATĂ; e cazul pentru infringement
Publicat: 06/07/2012, 10:15
Actualizat: 25/06/2013, 15:17

„Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situația politică actuală din România. Ultimele evoluții indică faptul că România se îndreaptă spre o „democrație ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independența sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obținută de MEDIAFAX.

El consideră că situația din România, de asalt la adresa democrației în sine, depășește evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acțiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.

„Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceți să ia în considerare atât declanșarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum și a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcționare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a cerut deputatul german.

El consideră că evoluții alarmante din România ar trebui reflectate și în următorul raport MCV. „După unele progrese în lupta împotriva corupției – având în vedere verdictul împotriva fostului premier Adrian Năstase – acțiunile din România sunt un mare pas înapoi. În orice caz, dacă a fost vreodată în calcul faptul că MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea menținerii lui”, afirmă Krichbaum.

În scrisoarea sa, parlamentarul german enumeră „restrângerea de către majoritatea PSD-PNL din Parlament a atribuțiilor Curții Constituționale” prin faptul că nu se mai poate pronunța asupra hotărârilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o nouă legislație electorală considerată neconstituțională de mai mulți experți, ignorarea de către premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European, intenția anunțată de Ponta de a înlătura doi judecători CC considerați apropiați de președintele Traian Băsescu, trecerea sub controlul său a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor și titlurilor universitare după ce a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Președintelui României, care fac acest lucru mai ușor și mai repede de realizat, schimbarea președinților celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR și TVR și schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

Și eurodeputații Alain Lamassoure și Elmar Brok, președinții unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene să urmărească atent evoluția politică de la București și să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.

„Deciziile luate de Guvernul României în ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat și să pună România sub monitorizare”, afirmă eurodeputații Alain Lamassoure, președintele Comisiei de Buget din PE, și Elmar Brok, președintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

„Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: ignorarea de către premier a unei decizii a Curții Constituționale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deși anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curții Constituționale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a președintelui Băsescu”, adaugă cei doi eurodeputați membri ai PPE, conform unui comunicat.

„Modul în care au fost înlocuiți președinții Senatului și Camerei Deputaților, printr-o procedură rapidă, este la fel de îngrijorător din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene să monitorizeze și să examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare și să prezinte un raport în următoarele săptămâni. Raportul ar trebui să includă și unele măsuri”, adaugă ei.

„Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona”, subliniază cei doi eurodeputați.

Articolul 7 din Tratatul UE menționează posibilitatea unei decizii de suspendare de către Consiliul European, la propunerea unei treimi din statele membre ori a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European a drepturilor de vot în Consiliu pentru un stat care încalcă „valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept”.

Articolul 258 din Tratatul de Funcționare a UE menționează că, „în cazul în care Comisia Europeană consideră că un stat membru a încălcat oricare dintre obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile. În cazul în care statul în cauză nu se conformează acestui aviz în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului