Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso: „În România DEMOCRAȚIA E ATACATĂ; e cazul pentru infringement”

Președintele comisiei de afaceri europene din Parlamentul german îi scrie lui Barroso: „În România DEMOCRAȚIA E ATACATĂ; e cazul pentru infringement”
Gunther Krichbaum, președintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanșarea procedurii de infringement împotriva României și suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept și democrației

„Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situația politică actuală din România. Ultimele evoluții indică faptul că România se îndreaptă spre o „democrație ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independența sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obținută de MEDIAFAX.

El consideră că situația din România, de asalt la adresa democrației în sine, depășește evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acțiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta.

„Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceți să ia în considerare atât declanșarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum și a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcționare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a cerut deputatul german.

El consideră că evoluții alarmante din România ar trebui reflectate și în următorul raport MCV. „După unele progrese în lupta împotriva corupției – având în vedere verdictul împotriva fostului premier Adrian Năstase – acțiunile din România sunt un mare pas înapoi. În orice caz, dacă a fost vreodată în calcul faptul că MCV nu mai este necesar, ultimele evenimente au confirmat necesitatea menținerii lui”, afirmă Krichbaum.

În scrisoarea sa, parlamentarul german enumeră „restrângerea de către majoritatea PSD-PNL din Parlament a atribuțiilor Curții Constituționale” prin faptul că nu se mai poate pronunța asupra hotărârilor adoptate de Legislativ, planurile de a implementa o nouă legislație electorală considerată neconstituțională de mai mulți experți, ignorarea de către premierul Victor Ponta a deciziei CC privind reprezentarea la Consiliul European, intenția anunțată de Ponta de a înlătura doi judecători CC considerați apropiați de președintele Traian Băsescu, trecerea sub controlul său a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor și titlurilor universitare după ce a constatat plagiatul lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Președintelui României, care fac acest lucru mai ușor și mai repede de realizat, schimbarea președinților celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR și TVR și schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

Și eurodeputații Alain Lamassoure și Elmar Brok, președinții unor comisii din Parlamentul European, cer Comisiei Europene să urmărească atent evoluția politică de la București și să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European.

„Deciziile luate de Guvernul României în ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat și să pună România sub monitorizare”, afirmă eurodeputații Alain Lamassoure, președintele Comisiei de Buget din PE, și Elmar Brok, președintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

„Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: ignorarea de către premier a unei decizii a Curții Constituționale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deși anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curții Constituționale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a președintelui Băsescu”, adaugă cei doi eurodeputați membri ai PPE, conform unui comunicat.

„Modul în care au fost înlocuiți președinții Senatului și Camerei Deputaților, printr-o procedură rapidă, este la fel de îngrijorător din punctul de vedere al principiilor statului de drept. Cerem Comisiei Europene să monitorizeze și să examineze toate aceste probleme prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare și să prezinte un raport în următoarele săptămâni. Raportul ar trebui să includă și unele măsuri”, adaugă ei.

„Concluziile acestui raport pot conduce la utilizarea prevederilor Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona”, subliniază cei doi eurodeputați.

Articolul 7 din Tratatul UE menționează posibilitatea unei decizii de suspendare de către Consiliul European, la propunerea unei treimi din statele membre ori a Comisiei Europene și cu aprobarea Parlamentului European a drepturilor de vot în Consiliu pentru un stat care încalcă „valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept”.

Articolul 258 din Tratatul de Funcționare a UE menționează că, „în cazul în care Comisia Europeană consideră că un stat membru a încălcat oricare dintre obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile. În cazul în care statul în cauză nu se conformează acestui aviz în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene”.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide