Președintele Comisiei Europene îl amenință cu „divorțul” pe Viktor Orban: „Un stat care introduce pedeapsa cu moartea nu are ce căuta în UE”

Publicat: 01/06/2015, 15:07
Actualizat: 01/06/2015, 21:16

„Nimeni care introduce pedeapsa capitală nu își are locul în Uniunea Europeană”, a declarat el într-un interviu acordat luni Suddeutsche Zeitung.

Juncker a afirmat că face parte din crezul politic elementar absența pedepsei cu moartea, așa că va apărea un conflict în cazul în care premierul ungar Viktor Orban va contesta acest principiu.

Comentând afirmațiile lui Orban potrivit cărora planul de redistribuire a imigranților în cadrul UE este o „nebunie”, Juncker a declarat că premierul ungar „nu este în mod evident familiar cu termenii psihologiei și neuroștiinței dar acest lucru nu trebuie să îi fie imputat”.

Orban a generat un val de nemulțumire în Europa la sfârșitul lui aprilie, când a afirmat că subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolită în 1990 în Ungaria după înlăturarea de la putere a regimului comunist, a fost „repus pe ordinea de zi”. Comisia Europeană a reamintit că abolirea pedepsei capitale este „o condiție prealabilă pentru aderarea la UE” și pentru a rămâne în cadrul blocului comunitar.

Viktor Orban, în Parlament: Ungaria trebuie să rămână membră UE și NATO

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene și a NATO, a declarat, săptămâna trecută, premierul Viktor Orban, vorbind în fața Parlamentului, ca răspuns la o întrebare a lui Gabor Vona, liderul partidului radical naționalist Jobbik, relatează MTI.

Întrebat dacă va fi organizat un referendum pentru renegocierea poziției Ungariei în cadrul UE, Orban a declarat că Jobbik „se poate ascunde în spatele unui referendum” dar „adevărul este că Jobbik ne vrea afară din UE și NATO”. Este în interesul poporului ungar ca Ungaria să rămână membră în ambele organizații, a declarat el.

Parlamentarul socialist Tamas Harangozo a pus o întrebare privind remarcile făcute de fostul ambasador american, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, care ar fi scris într-o carte publicată recent că premierul discuta periodic cu ministrul Dezvoltării, Zsuzsanna Nemeth, pentru a revizui o listă de proiecte de clădiri publice înainte de a decide care ar trebui să primească întâietate și ce oferte să fie câștigătoare.

Harangozo l-a întrebat pe Orban dacă a participat la întâlnirile Ministerului Dezvoltării și dacă a luat personal decizii în legătură cu licitațiile, în special în ceea ce privește autostrada M4, a cărei construcție a fost înghețată recent din cauza suspiciunii că ar fi implicat un cartel, ridicată de Comisia Europeană.
Premierul a declarat că a participat la toate întâlnirile. El a subliniat însă că decretul ce reglementează operațiunea Comisiei guvernamentale pentru dezvoltare națională este public și poate fi văzut de oricine.

Parlamentarul Jobbik Adam Mirkoczki i-a cerut lui Orban să susțină o dezbatere parlamentară privind pedeapsa capitală, inițiată de Jobbik. Mirkoczki a subliniat că în 2012, premierul s-a raportat la principiile UE pentru a explica de ce nu ar trebui reinstituită pedeapsa cu moartea. Orban a declarat că uciderea unui tânăr vânzător în sud-vestul Ungariei a generat nemulțumire în întreaga țară. Insistând că UE a „atacat” implementarea sentințelor pe viață reale, el a afirmat că situația s-a schimbat. Orban a declarat că dacă Bruxelles-ul poate „forța” o țară să lase infractorii să se întoarcă în societate, atunci „nu ar trebui să luăm acțiuni defensive, ci să facem un pas înainte”.

„Trebuie să răspundem afirmând: haideți să avem o dezbatere despre pedeapsa capitală”, a declarat Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii