Președintele PE: Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria și Franța

Președintele PE: Începerea mandatului noii echipe a Comisiei Europene probabil va fi amânată, din cauza procedurilor pentru validarea candidaturilor transmise de România, Ungaria și Franța
Publicat: 12/10/2019, 15:52

„Parlamentul UE este angajat într-un mecanism transparent, dar acum sigur că vor fi propuși alți trei comisari de către România, Ungaria și Franța. Vom iniția în Parlament examinarea candidaturilor. Cred că poate că nu va mai fi posibil să respectăm data de 1 noiembrie, am merge spre 1 decembrie”, a declarat David Sassoli pentru agenția de presă Adnkronos.

„Acum, dacă se ajunge la desemnarea altor trei comisari și la un mecanism de evaluare a intereselor financiare, iar apoi la audieri în Parlament, nu se întâmplă nimic dacă se amână procedura câteva săptămâni”, a precizat Sassoli.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri, alături de premierul ungar Viktor Orban, că există o „criză politică” între Comisia Europeană și Parlamentul UE, părând să îi atribuie vina Ursulei von der Leyen, care, potrivit unui expert, riscă să se confrunte cu respingerea echipei.

„Trăim, în Europa, un moment extrem de important și sensibil. Există o nouă Comisie Europeană, un nou Parlament European, care își preiau atribuțiile și care înfruntă amândouă o criză politică pe care nu trebuie să o lăsăm să se instaleze și să se dezvolte. Cred în mod indispensabil că trebuie să avem o Comisie UE puternică, să poată aplica proiecte ambițioase”, a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă organizată alături de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Deputații UE au respins joi, din rațiuni etice, candidatura prezentată de Franța pentru Comisia Europeană, Sylvie Goulard, întrucât aceasta este vizată de o investigație judiciară. Este prima dată când un candidat prezentat de Paris pentru un post de comisar UE este respins. Emmanuel Macron a sugerat că responsabilitatea îi aparține Ursulei von der Leyen, notează cotidianul Le Figaro.

Cotidianul Le Monde notează că „Ursula von der Leyen a devenit ostatică a luptelor pentru putere dintre statele membre UE și Parlamentul European”.

Înainte de respingerea Sylviei Goulard, eurodeputații au refuzat candidații propuși de România și Ungaria, Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi.

Alberto Alemanno, profesor de Drept European la Institutul Superior de Studii Comerciale din Paris (HEC), constată că „nu mai este clar dacă Ursula von der Leyen va deveni președinte al Comisiei Europene”. „Echipa ei trebuie să aibă o majoritate solidă în Parlamentul UE. Iar, în acest moment, doamna Ursula von der Leyen nu are echipă, nu are majoritate pentru agenda sa politică”, argumentează Alberto Alemanno, citat de ediția în limba franceză a Euronews.

Ursula von der Leyen, care a fost ministrul german al Apărării și este unul dintre liderii Uniunii Creștin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă în iulie de Consiliul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde pot fi probleme în contextul nemulțumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice – Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) și Frans Timmermans (Partidul Socialiștilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York