Președintele Poloniei Andrzej Duda a declarat, referindu-se la alegerile prezidențiale din România, că ceea ce s-a întâmplat în România „este foarte îngrijorător” și „nu îndeplinește standardele democratice europene”.
Într-un interviu acordat Financial Times, președintele Poloniei a discutat mai multe aspecte ale relației Poloniei cu Statele Unite.
Întrebat dacă Administrația Trump ar putea influența alegerile prezidențiale poloneze din mai, președintele Poloniei Andrzej Duda a spus că este „convins că polonezii vor lua propriile decizii”.
El și-a exprimat însă îngrijorarea cu privire la un rezultat contestat al alegerilor, precum cel din România, având în vedere că judecătorii vor trebui să valideze și rezultatele din Polonia.
„Nu există nicio îndoială că în prezent avem de-a face cu o criză constituțională foarte gravă în Polonia”, a declarat Duda. „Ceea ce s-a întâmplat în România este foarte îngrijorător și nu îndeplinește standardele democratice europene”.
Interviul Financial Times menționează că Curtea Constituțională a României a interzis candidatura candidatului de extremă-dreapta Călin Georgescu după ce a anulat victoria acestuia din primul tur, în urma acuzațiilor că Georgescu ar fi beneficiat de o campanie ilegală orchestrată de Moscova.
Președintele polonez a acuzat Comisia Europeană că închide ochii la conflictul instituțional din Polonia după ce ar fi întreprins „multe acțiuni” pentru ca premierul Donald Tusk să revină la putere în 2023.
„Comisia Europeană se preface acum că nu vede acest lucru”, a spus Duda. „Și știți de ce? Pentru că prim-ministrul Tusk este membru al aceluiași partid european ca majoritatea membrilor Comisiei Europene, împreună cu președintele acesteia, Ursula von der Leyen.”
Duda, nominalizat de partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS), a fost în conflict cu coaliția lui Donald Tusk de când aceasta a câștigat alegerile parlamentare din 2023. Duda a opus în mod repetat un veto agendei de reformă a lui Donald Tusk, cu ajutorul judecătorilor numiți de PiS care alcătuiesc Curtea Constituțională, arată Financial Times.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: