Președintele Turciei își dorește „o nouă pagină” în relația cu Uniunea Europeană

Președintele Turciei își dorește „o nouă pagină” în relația cu Uniunea Europeană
Președintele Turciei își dorește „o nouă pagină” în relația cu Uniunea Europeană. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16/12/2020, 19:05

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și-a afirmat dorința de a deschide „o nouă pagină” în relația dintre țara sa și Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conversații telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, prima discuție la acest nivel între cele două părți după ce Uniunea Europeană a decis impunerea de sancțiuni împotriva Turciei, săptămâna trecută, informează site-ul agenției Agerpres.

„În timp ce Turcia doreşte să deschidă o nouă pagină în relaţia cu UE, unii fac eforturi constante pentru a provoca crize”, i-a spus Erdogan oficialului european, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Ankara.

Erdogan a făcut apel la „salvarea” relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană și la ieșirea din „acest cerc vicios” și și-a exprimat dorința de a „reîncepe discuțiile cu Uniunea Europeană privind situația în ansamblul ei” și „pe baza intereselor reciproce”.

Potrivit preşedintelui Erdogan, pactul privind migraţia semnat în 2016 între Turcia şi UE ar putea fi un punct de plecare pentru a crea un climat mai „pozitiv”.

UE a decis să impună sancțiuni la adresa Ankarei

Liderii statelor membre ale UE reuniţi joi în cadrul summitului de la Bruxelles au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Mediterana de Est împotriva Greciei şi a Ciprului.

În cadrul unei summit organizat săptămâna trecută la Bruxellesliderii UE au convenit să pregătească sancţiuni individuale limitate vizând Turcia, ca urmare a conflictelor generate de Ankara în relaţia cu Grecia şi Cipru pe subiectul explorărilor offshore din Mediterana de Est. Discuţii cu privire la măsuri mai dure au fost amânate până în martie anul viitor. La finalul reuniunii, cancelarul german Angela Merkel a declarat că liderii UE intenţionează să discute despre exporturile de arme către Turcia cu aliaţii din NATO. Grecia pune presiune, dorind impunerea unui embargo aplicat Turciei în acest domeniu.

„Sperăm ca UE să adopte o atitudine constructivă şi de bun simţ faţă de Turcia”, a mai afirmat preşedintele Erdogan.

Anterior, în cursul zile de luni, preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a declarat supărat că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană continuă procesele de sancţiuni împotriva Turciei, spunând că Ankara se aştepta ca UE „să nu o sancţioneze, ci mai degrabă să îşi îndeplinească promisiunea de aderare deplină a Turciei” la spațiul comunitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase