Prețul aurului, în cădere liberă

Prețul aurului, în cădere liberă
Publicat: 12/03/2013, 17:02
Actualizat: 26/06/2013, 19:25

Prețul aurului a înregistrat cel mai slab început de an din ultimul sfert de secol, iar luna februarie s-a încheiat cu cea mai mare cantitate din metalul prețios vândută de investitori din 2003 până în prezent.

Situația de pe piața aurului sugerează că metalul este pe cale să se devalorizeze puternic pentru prima dată după 12 ani de creștere susținută, perioadă în care valoarea prețiosului minereu a crescut de peste patru ori, ajungând la nivelul record de 1.921,15 dolari pe uncie în septembrie 2011. Uncia de aur, unitatea de măsură utilizată pentru cotarea metalului pe piețele internaționale, reprezintă 31,1 grame.

Prețul aurului a scăzut cu 5,6% de la începutul acestui an, finalizând ședința de luni pe bursa de la Londra la cotația de 1.581,55 dolari pe uncie, față de un preț mediu de 1.669 dolari pe uncie înregistrat anul trecut, transmite Bloomberg.

Scăderea marchează cel mai prost început de an din 1988 pentru piața aurului, iar datele pentru luna februarie sugerează continuarea trendului.

Astfel, jucătorii la burse au vândut în februarie 106,2 tone de aur, evaluate la 5,4 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate vândută din 2003, potrivit datelor Bloomberg. De la începutul lunii martie, investitorii au renunțat la alte 26,1 tone de aur din portofolii.

Analiștii Credit Suisse și Barclays anticipează că raliul de 12 ani al aurului se va încheia în 2013, iar miliardarul George Soros și-a redus cu 55% expunerea pe cel mai mare fond de tranzacționare a metalului prețios în trimestrul trecut. Prețul aurului trece prin cea mai îndelungată perioadă de declin din 1997.

Declinul este cauzat de migrarea investitorilor înapoi către burse și obligațiuni odată cu aparenta revigorare a celor mai mari economii ale lumii și creșterea puternică a lichidității în urma intervențiilor monetare pentru stimularea creșterii economice.

Aurul nu se devalorizează însă pentru toți investitorii. Denominat în yeni japonez, aurul s-a scumpit cu 5,4% de la începutul acestui an, pe fondul strategiei guvernului de la Tokyo de a reduce valoarea monedei naționale pentru a sprijini exporturile. În lire sterline, uncia a crescut în valoare cu 4,1%, în contextul programului de stimulare monetară a economiei derulat de Banca Angliei.

Băncile centrale și-au sporit anul trecut rezervele de aur cu 534,6 tone, cele mai mari achiziții din 1964, pentru a-și diversifica rezervele la prețuri mai reduse decât în urmă cu 2 ani.

Barclays estimează că băncile centrale vor cumpăra aur și în 2013 și 2014, câte 300 de tone.

Totodată, scăderea prețului aurului ar putea determina creșterea cererii pentru bijuterii, principala destinație a metalului. Barclays anticipează că vânzările de bijuterii vor crește cu 3,2% în acest an la nivel mondial, după o scădere de 8,2% anul trecut.

Pe de altă parte, deprecierea aurului afectează profitabilitatea companiilor miniere care îl extrag. În timp ce prețul aurului a crescut de 4 ori din 2003, costurile de extracție au urcat de 5 ori, potrivit datelor companiei de consultanță Kenneth Hoffman și analiștilot Bloomberg Industries. Pentru cei mari 11 „mineri’ de aur, costul mediu de producție a fost de 991 dolari pe uncie în primele 9 luni ale anului trecut.

Indicele bursier al celor mai mari producători de aur listați în SUA a scăzut cu 20% în acest an, după un declin de 8,3% în 2012 și 20% în 2011. Companiile miniere încearcă să se protejeze de efectul scăderii prețurilor prin vânzarea producției viitoare, în efect contracte de hedging.

Producția anuală de aur la nivel mondial se ridică la 2.700 de tone.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×