Prețurile gazelor au înregistrat un record istoric pe piața europeană, ajungând la 100 de euro pe 1 MWh

Prețurile gazelor au înregistrat un record istoric pe piața europeană, ajungând la 100 de euro pe 1 MWh
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 01/10/2021, 16:35
Actualizat: 01/10/2021, 16:41

Prețurile gazelor din Europa au depășit din nou un record istoric vineri și au ajuns aproape la 1.200 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Potrivit datelor de tranzacționare de la bursa ICE din Londra, prețurile gazelor pe piața futures (piața de tranzacționare a energiei electrice) europeană au depășit vineri un nou record și aproape au ajuns la 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, fiind a patra zi consecutivă în care prețul depășește pragul de 1.000.

Contractele futures au început să se tranzacționeze cu 100 de euro pe MWh, echivalentul a 1.199,44 de dolari pe mia de metri cubi, conform platformei Trend.

Prețurile gazelor au scăzut ulterior cu 1,7%, până la aproximativ 1.150 USD pe 1.000 de metri cubi.

Unul dintre motivele unei astfel de creșteri accentuate ar putea fi scăderea de aproape 3 ori a fluxului de gaz prin conducta de gaz Yamal-Europe din această dimineață, care a accelerat ulterior (de 4,3 ori), la aproximativ 0,5 mln metri cubi pe oră (2,2 mln metri cubi pe oră cu o zi înainte).

La începutul acestei săptămâni, prețurile gazului în Europa, pentru prima dată în istorie, depășeau 1.000 de dolari la 1.000 de metri cubi și apoi depășeau 1.100 de dolari.

Miercuri, prețul gazelor a depășit recordul înregistrat cu doar 24 de ore înainte, înregistrând un total de 1.040 de dolari pe mia de metri cubi, urmând ca joi să Europa să plătească peste 1.100 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze.

Specialiștii susțin că este foarte probabil ca recordul de tranzacționare să crească în continuare.

Fenomenul este global

De la începutul anului, în Statele Unite ale Americii, prețul gazului s-a dublat, iar în Europa, cele mai afectate țări sunt Marea Britanie, Italia și Spania, care sunt dependente de gaze pentru a produce energia electrică

Franţa a anunțat că va lua măsuri pentru a atenua impactul asupra consumatorilor al majorării preţurilor la utilităţi, blocând astfel noi creşteri ale tarifelor la gazele naturale şi împiedicând astfel planificata majorare din februarie a costurilor cu electricitatea, a anunţat premierul Jean Castex, scrie Reuters.

Premierul Castex a explicat că această majorare va fi aprobată, însă preţurile vor rămâne la acelaşi nivel până când pe plan mondial vor scădea tarifele, ceva ce s-ar putea întâmpla în abia martie sau aprilie 2022.

Premierul italian a anunțat un plan de 3 miliarde euro, guvernul spaniol a redus unele taxe și impozite atașate produselor energetice, plătite de companii și de consumatorii individuali. În Marea Britanie, guvernul a anunțat un program dedicat companiilor.

Tot mai mulți oficiali cer o revizuire a regulilor pieței de la nivel european. Comisia Europeană pregătește o listă cu măsurile pe care statele membre le vor avea la dispoziție pentru a reduce factura populației la utilități.

Prețurile gazelor europene au crescut cu 600%, iar cărbunele a crescut cu 265%, determinat de lipsa de aprovizionare

Prețurile europene ale gazelor naturale au crescut cu 600% față de septembrie 2020, ajungând la peste 90 EUR pe megawatt/oră, în instalația olandeză de transfer de titluri (TTF), în timp ce prețurile cărbunelui au crescut cu 265% în API2 Rotterdam Coal Futures, deoarece oferta a scăzut cererea tot mai mare.

După o scădere a cererii globale de energie din cauza blocării și restricțiilor împotriva răspândirii pandemiei COVID-19 anul trecut, redresarea economiilor a provocat un șoc al creșterii neașteptate a cererii și a deficitului de aprovizionare.

Primele implicații ale nepotrivirii dintre cerere și ofertă au venit în decembrie anul trecut pe piața asiatică, deoarece cererea de energie electrică și gaze naturale a crescut rapid din cauza condițiilor meteorologice mai reci.

Prețurile energiei determină inflația Europei la cea mai mare rată, din 2008

Prețurile brute ale petrolului și gazelor au împins inflația anuală în cele 19 țări care utilizează euro la cea mai mare valoare din ultimii zece ani din septembrie. Economiștii și bancherii centrali spun că saltul inflației este temporar – însă prețurile mai mari la energie au ca guvernele să se lupte totuși pentru a ușura durerea facturilor mai mari de utilități pentru gospodării.

Agenția de statistici a Uniunii Europene Eurostat a declarat vineri că inflația a atins 3,4%, în creștere de la 3,0% în august și cea mai mare din 2008.

Nivelul global al inflației a fost stimulat de o creștere bruscă a prețurilor la energie cu 17,4%.

Economiștii și Banca Centrală Europeană spun că recenta explozie a inflației este temporară și se va diminua anul viitor. Acest lucru nu a eliminat temerile legate de creșterea prețurilor și de lipsa gazelor în această iarnă din cauza unei piețe extrem de strânse pentru gazele naturale. Gazul natural tranzacționat vineri la 94,46 euro (109,36 dolari) pe megawatt/oră în Europa, de aproape cinci ori mai mare decât la începutul acestui an. Motivele includ cererea puternică în Asia, mai puțină ofertă din partea Rusiei și vremea rece din iarna trecută, care a lăsat rezervele epuizate.

Prețurile mai mari pentru gazele naturale și electricitatea au răspândit îngrijorarea în rândul guvernelor europene, care iau măsuri pentru a limita creșterea facturilor la utilitățile rezidențiale prin subvenții și reduceri de impozite. Gazul natural este un combustibil cheie pentru generarea energiei electrice, astfel încât prețurile mai mari ale gazelor înseamnă facturi mai scumpe ale energiei electrice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația