PRIMA țară care interzice Pokemon Go, invocând motive de securitate

Redactor:
Letitia Provian
PRIMA țară care interzice Pokemon Go, invocând motive de securitate
Autoritățile din Iran au interzis aplicația Pokemon Go din cauza unor "rațiuni legate de securitate", fără a preciza, însă, care ar fi acestea, Iranul alăturându-se astfel altor țări care își exprimă îngrijorarea față de siguranța celor care joacă Pokemon Go, relatează BBC.

Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Zonelor Virtuale, instituția oficială din Iran care supraveghează activitatea online. Astfel, Iranul devine prima țară care interzice Pokemon Go, joc care îi provoacă pe jucători să viziteze locuri din lumea reală pentru a prinde monștri animați.

În ciuda restricțiilor legate de utilizarea Internetului, iranienii au vorbit pe rețelele de social media despre jocul Pokemon Go. Potrivit unor surse, autoritățile de la Teheran așteptau să vadă în ce măsură ar fi cooperat creatorii jocului cu aceștia înainte de a lua o decizie de a interzice jocul.

Autoritățile din Indonezia le-au interzis polițiștilor să joace jocul în timp ce se aflau în misiune, iar un jucător francez a fost arestat luna trecută după ce a ajuns tocmai pe o bază militară încerând să prindă Pokemoni.

Un lider spiritual saudit a emis o fatwa, o interdicție față de aplicația de realitate augmentată Pokemon, fatwa fiind emisă în trecut și pentru jocurile, abțibildurile, desenele animate și suvenirurile Pokemon. Astfel, interdicția emisă pentru franciza Pokemon de clericii islamici veche de 15 ani este din nou actuală.

În religia musulmană, o „fatwa” este o opinie pe teme religioase privind legea islamică emisă de un membru al clerului musulman (care are și atribuții de legiuitor). Potrivit deciziei liderului islamic, jocul conține imagini interzise și contravine interdicției islamice privind jocurile de noroc, însă influența unei fatwa poate rămâne doar una zonală, pe un anumit teritoriu, și nu este neapărat aplicabilă întregii țări.

Jocul este condamnat de Islam și pentru că în grafica lui are simboluri interzise în religia musulmană: stele cu șase colțuri, „asociate Iudaismului”, cruci care vin din religia creștină, unghiuri și triunghiuri folosite de diferite „secte religioase și organizații deviante”, cum sunt semnele francmansonice, sau cele ale religiei Shinto.

Pe de altă parte, la începutul acestei săptămâni, autoritățile statului New York au declarat că vor interzice unui număr de aproximativ 3000 de inculpați pentru infracțiuni sexuale să joace Pokemon Go în timpul eliberării lor condiționate. Interdicția vizează protejarea copiilor care joacă acest joc.

Prin aplicația Pokemon, jucătorii pot merge pe jos, în realitate, în propriul cartier, pentru a vâna și captura personaje de desene animate virtuale, care apar pe ecranele telefoanelor lor inteligente prin scanare, cu ajutorul camerei foto.

Jocul este asemănător unei căutări de comori. După ce utilizatorii descarcă aplicația, aceștia folosesc coordonatele geolocației în care se află și camera foto a telefonului pentru a captura monștrii virtuali care apar în locurile reale din împrejurimi.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
S-a descoperit ce se întâmplă în corpul uman după lunile de izolare din cauza COVID-19!
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Obsesia dubioasă a lui Ceaușescu! Ce obliga oamenii de lângă el să-i facă zilnic. Doamne..
COVID-19 sau o simplă răceală? Medicul Cristian Oancea îţi spune când e cazul să te...
Un bărbat din Mediaș, infectat cu COVID-19, a murit așteptând să se elibereze un pat...
Râzi cu lacrimi! Ce a făcut Maricica, o prostituată dintr-un bordel din Vaslui, după ce...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
I se spunea AMAZOANA și dădea gata orice BĂRBAT. Niciunul nu rezista la așa „tehnică”
Veste genială pentru pensionari! Apare un nou tip de pensie în România. Cine va putea...
BOMBĂ! Explicația din spatele declarațiilor disperate ale lui Dan Bittman. Legătura cu părinții lui morți
Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţetă completă
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Care sunt cele 5 familii mult mai puternice decât masonii sau iluminatii, care s-ar putea...
Inchide