Primarul unui oraș din Italia vrea autobuze speciale pentru romi: „ne deranjează de peste 20 de ani”

Primarul unui oraș din Italia vrea autobuze speciale pentru romi: ne deranjează de peste 20 de ani
Publicat: 25/10/2014, 14:12

Claudio Gambino, primar din partea Partidului Democrat (PD – centru-stânga) al orașului Borgaro Torinese, a anunțat în această săptămână că vrea autobuze separate pentru romi pentru că cei aproximativ 600 de romi care locuiesc într-o tabără de la periferia orașului „ne deranjează de peste 20 de ani”.

„Avem nevoie de două autobuze pentru a garanta securitatea cetățenilor noștri. Unul pentru cetățeni, altul pentru romi”, a declarat primarul, citat vineri de presa italiană, explicând că la bordul autobuzelor din oraș au loc furturi și acte de mică infracționalitate.

Consilierul municipal Luigi Spinelli, din cadrul Partidul Stânga, Ecologie și Libertate (SEL), a susținut această inițiativă, generând dezaprobarea șefului partidului său, Nichi Vendola, care a declarat sâmbătă pentru La Stampa că „acordarea unor drepturi diferite oamenilor se cheamă apartheid”.

Vendola i-a cerut primarului să își „revizuiască” decizia.

Micaela Campana, responsabilă de drepturile omului în PD, a declarat că partidul l-a avertizat pe Gambino că „marginalizarea nu este niciodată o soluție” și că „răspunsul la violență prin excludere nu va rezolva nimic”.

În schimb, propunerea primarului a fost primită favorabil de Liga Nordului, o formațiune antiimigrație, al cărei deputat Roberto Calderoli i-a trasmis „complimente” primarului care, „deși este de stânga, a știut să asculte populația”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase