Principalul suspect pentru doborârea avionului rusesc din Egipt a fost prins

Principalul suspect pentru doborârea avionului rusesc din Egipt a fost prins
Publicat: 30/01/2016, 12:58
Actualizat: 11/10/2016, 22:30

Până acum oficialii egipteni au susținut public că nu a fost descoperită nicio dovadă că avionul Airbus A321 Metrojet, prăbușit în Peninsula Sinai imediat după decolarea de pe aeroportul Sharm el-Sheikh provocând moartea tuturor celor 224 de persoane aflate la bord, ar fi fost doborât de teroriști. Mai mult, un înalt oficial al companiei aeriene a negat că vreunul dintre angajații săi ar fi fost arestați sau suspecți de comiterea acestui atentat, iar reprezentații Ministerului de Interne au susținut și ei aceeași variantă.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat, însă, pentru Reuters că mecanicul EgyptAir, împreună cu doi polițiști care lucrau la acea dată la aeroport și cu un hamal ar fi fost reținuți pentru că au facilitat plasarea bombei în interiorul aeronavei.

„După ce au aflat că unul dintre membrii organizației are o rudă care lucrează la aeroport, reprezentații Statului Islamic au expediat acelei persoane o bombă într-un bagaj de mână”, au explicat sursele, adăugând că un văr al suspectului intrase în rândurile ISIS din Siria în urmă cu un an și jumătate. „I s-a spus să nu pună nicio întrebare, ci doar să plaseze bomba în avion”, au completat pentru Reuters persoane care au dorit ca identitatea lor să rămână încă necunoscută.

O altă sursă a spus despre ceilalți suspecți că aceștia sunt vizați de investigații după ce ar fi trecut cu vederea la control bagajul care, de altfel, nu respecta criteriile de călătorie în siguranță. „Doi polițiști sunt suspectați că au jucat un rol în această operațiune prin faptul că au închis ochii la semnele de întrebare pe care le prezenta bagajul în controalele de securitate. Există, totuși, și posibilitatea ca ei să nu-și fi făcut treaba așa cum trebuie de mai multă vreme”, au adăugat sursele prestigioasei agenții de știri. Pentru nici o persoană dintre cele patru nu s-a dispus încă urmărirea în justiție.

Acest accident aviatic a ridicat mari semne de întrebare asupra capacității Egiptului de a-i înlătura pe adepții ISIS și a afectat destul de serios turismul, o piatră de temelie a economiei din zonă. Afiliații din Egipt ai formațiunii teroriste desfășoară activități în unele zone ale Peninsulei Sinai și îi pun pe fugă pe turiști, cu toate că se află destul de departe de stațiunile de pe țărmul Mării Roșii.

Rusia, dar și țările vestice au susținut că avionul ar fi fost doborât de o bombă strecurată intenționat la bord. Oficialii egipteni, însă, au spus până acum că nu există dovezi care să susțină aceste speculații. Orice acuzații formale sau confirmare din partea autorităților egiptene a acestui scenariu ar putea expune țara la plata unor daune către familiile victimelor.

Oficialul de securitate al EgyptAir a arătat că forțele de poliție i-au investigat pe toți angajații aeroportului Sharm el-Sheikh fără să găsească, însă, dovezi ale implicării lor în tragedie. Autoritățile au analizat și legăturile de rudenie ale tuturor muncitorilor și, astfel, ar fi ajuns la suspesct. „Orice persoană care arată simpatie pentru militanți extremiști este împiedicată să lucreze în orice aeroport”, a spus pentru Reuters oficialul responsabil cu securitatea de stat a Egiptului.

Surse din Ministerul de Interne au declarat că nicio persoană nu a fost deocamdată arestată în legătură cu accidentul aviatic: „așteptăm rezultatele investigației”.

Publicația online a ISIS a făcut publică o fotografie cu o doză de băutură răcoritoare despre care se spunea că ar fi fost folosită pentru realizarea unei bombe improvizate care ar fi doborât avionul rusesc. Imaginea arăta cutia de suc conectată la ceea ce părea a fi un detonator și la un comutator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?