Prințesa Cristina a Spaniei, judecată alături de soțul ei

Prințesa Cristina a Spaniei, judecată alături de soțul ei
Publicat: 11/01/2016, 11:57
Actualizat: 02/11/2016, 12:39

Cristina, mamă în vârstă de 50 de ani a patru copii, este primul membru al familiei regale care se confruntă cu acuzații penale la tribunal, de când a fost reinstalată monarhia după moartea, în anul 1975, a dictatorului Francisco Franco.

Procesul prințesei și al celorlați 17 acuzați, printre care și soțul ei, fostul jucător olimpic de handbal Inaki Urdangarin, a început luni dimineață la un tribunal din orașul Palma de Mallorca, pe insula Mallorca, unde membrii casei regale au o casă de vacanță.

Cazul vizează afacerile suspecte ale Institutului Noos, o organizația caritabilă cu sediul în Palma, pe care Urdangarin a prezidat-o în perioada 2004-2006.

Acesta și fostul său partener de afaceri Diego Torres sunt suspectați că au sustras 6,2 milioane de euro din fondurile plătite organizației de două Guverne regionale, care ar fi trebuit folosite în organizarea unor evenimente, inclusiv sportive.

Urdangarin este acuzat ca s-a folosit de legăturile sale cu Casa Regală pentru a asigura, în absența unor licitații, încheierea unor contracte care implică sume mari de bani și pentru a deturna o parte din fonduri în conturile firmei Aizoon, pe care a condus-o alături de soția sa și care i-a asigurat un stil de viață extravagant.

Urdangarin și Cristina sunt suspectați că s-au folosit de Aizoon pentru cheltuieli personale, inclusiv lucrări la reședința cuplului din Barcelona, călătorii în Parcul Național sud-african Kruger, lecții de dans și cărți Harry Potter, care au redus profitul impozabil al firmei, potrivit acuzațiilor depuse în instanță.

Cristina a fost acuzată de evaziune fiscală, iar soțul acesteia, de mai multe infracțiuni grave cum ar fi delapidare, trafic de influență, falsificare de documente, spălare de bani și fraudă fiscală.

Dacă va fi condamnată, aceasta riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani, iar soțul ei, peste 19 ani de detenție.

În timpul unei audieri preliminare care a avut loc în februarie 2014, ea a declarat în fața tribunalului că își iubește soțul și că are încredere în el în administratea finanțelor familiei. Ea oferit în repetate rânduri răspunsul „nu știu” la întrebări.

Scandalul de corupție și problemele de sănătate l-au determiant pe tatăl Cristiei, Juan Carlos, care a ajutat la tranziția armonioasă a țării spre democrație din anii 1970, după dictatura lui Franco, să abdice în 2014 în favoarea fiului său Felipe.

Regele Felipe al VI-lea a adoptat noi reguli care le interzic membrilor familiei regale să lucreze pentru companii private și a cerut un audit extern pentru conturile Palatului.

Anul trecut, el le-a retras Cristinei și soțului ei titlurile de Ducesă și Duce de Palma, pe care Juan Carlos le-a acordat celor doi în momentul în care s-au căsătorit, în anul 1997.

Torres, fostul partener de afaceri al lui Urdangarin, a insistat că Juan Carlos și consilierii lui au monitorizat îndeaproape activitățile Institutului Noos și au oferit sfaturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine