Procurorul special Robert Mueller: Dacă am fi fost convinși că Trump nu a comis o infracțiune, am fi spus acest lucru

Procurorul special Robert Mueller: Dacă am fi fost convinși că Trump nu a comis o infracțiune, am fi spus acest lucru
Publicat: 29/05/2019, 18:53

„Anunț oficial închiderea Biroului procurorului special și îmi prezint demisia de la Departamentul Justiției și revenirea în sfera privată”, a declarat Robert Mueller, citat de CNN.

„Ancheta este finalizată, raportul vorbește de la sine. Procurorul general a prezentat public, pe larg, concluziile investigației”, a precizat Robert Mueller.

„Agenți ai serviciilor secrete ruse au lansat un atac concertat asupra sistemului politic american în tentativa de a interfera asupra scrutinului și a afecta imaginea unui candidat la funcția de președinte”, a subliniat Mueller.

Referindu-se la situația președintelui Donald Trump, criticat pentru că echipa sa de campanie electorală ar fi avut contacte cu Rusia și pentru că ar fi încercat să obstrucționeze ancheta, Robert Mueller a precizat: „În cazul în care membrii Comisiei de anchetă ar fi fost convinși că președintele în mod clar nu a comis nicio infracțiune, am fi spus acest lucru. Cu toate acestea, nu am determinat clar dacă președintele a comis ori nu vreo infracțiune. Conform politicii Departamentului Justiției, un președinte nu poate fi pus sub acuzare pentru o infracțiune federală cât timp este în funcție. Este neconstituțional. Chiar dacă inculparea ar fi ținută secretă, ascunsă de public, acest lucru este interzis. Prin urmare, inculparea președintelui pentru o infracțiune nu a fost o opțiune pe care să o luăm în considerare”.

Departamentul Justiției a informat recent Comisia pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților că președintele Donald Trump a activat privilegiul prezidențial pentru a bloca solicitările Congresului referitoare la furnizarea documentației privind investigația Comisiei Mueller, a relatat CNN. Departamentul Justiției îi ceruse lui Donald Trump să invoce privilegiul prezidențial pentru a bloca citațiile care îl vizează pe procurorul general, William Barr.

Partidul Democrat, majoritar în Camera Reprezentanților, a anunțat că va continua investigațiile în cazul președintelui Donald Trump, care riscă să fie vizat de procedura demiterii în cazul în care se va constata că a încercat să obstrucționeze justiția. Partidul Democrat va continua investigațiile Congresului asupra activităților președintelui Donald Trump „pentru a afla în ce sens conduc dovezile”, a declarat Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților. „Obstrucționarea justiției, dacă se va confirma, ar fi o infracțiune pasibilă de procedura demiterii”, a atras atenția Jerrold Nadler.

Camera Reprezentanților a emis o ordonanță prin care somează Departamentul Justiției să transmită Congresului SUA versiunea completă a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, pentru continuarea investigațiilor în cazul ingerințelor electorale ruse. Jerrold Nadler, președintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare din Camera Reprezentanților, a cerut Departamentului Justiției să se conformeze solicitării până pe 1 mai. William Barr a semnalat că nu va da curs solicitărilor Congresului. În acest context, Camera Reprezentanților a inițiat o procedură prin care secretarul Justiției ar putea fi acuzat de sfidarea Congresului.

Comisia Robert Mueller nu a formulat recomandări de inculpare a lui Donald Trump pentru obstrucționarea justiției, dar președintele nu a fost exonerat, decizia urmând să aparțină Congresului, nota agenția Associated Press. „Comisia pentru Afaceri Judiciare trebuie și are dreptul de a vedea versiunea completă a raportului și dovezile referitoare la practicile de până acum”, a argumentat Nadler.

Comisia Robert Mueller a oferit Departamentului Justiției versiunea completă a raportului de anchetă privind ingerințele electorale ruse și presupusele contacte între echipa electorală a lui Donald Trump și Moscova. Secretarul Justiției, William Barr, care este și procuror general, a redactat raportul, ținând secrete anumite fragmente ale documentului. O versiune redactată a fost trimisă Congresului, iar alta a fost publicată.

Donald Trump a denunțat „nebunescul raport Mueller” elaborat de politicieni „democrați” care îl urăsc

Președintele SUA, Donald Trump, a denunțat „nebunescul raport” elaborat de procurorul special Robert Mueller, despre care crede că este opera unor politicieni „democrați” care îl urăsc. „Sunt făcute afirmații despre mine de anumiți oameni, în nebunescul raport Mueller, scris de fapt de 18 democrați furioși care mă urăsc; sunt afirmații fabricate și total neadevărate. Este vorba de o farsă lansată în mod total ilegal și care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a temut că investigația privind ingerințele ruse îi va aduce „sfârșitul mandatului” și a încercat să îl demită pe procurorul special Robert Mueller, arată raportul comisiei de anchetă. Conform raportului Comisiei Robert Mueller, în mai 2017, când a aflat că Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, l-a numit pe Robert Mueller procuror special responsabil de investigația privind ingerințele electorale ruse și presupusa colaborare a echipei sale de campanie cu Moscova, Donald Trump a declarat: „Este teribil. Acesta este sfârșitul președinției mele”.

În iunie 2017, pe fondul relatărilor că Donald Trump ar fi fost anchetat pentru obstrucționarea justiției, președintele SUA i-a cerut consilierului juridic de la Casa Albă, Donald „Don” McGahn, să îl îndemne pe procurorul general să îl demită pe Robert Mueller întrucât ar fi fost în situații de „conflict de interese” și trebuia „înlăturat”. Don McGahn a refuzat să îndeplinească ordinul.

În raport, procurorul special Robert Mueller a apreciat că unele acțiuni ale președintelui Donald Trump pot fi asimilate obstrucționării justiției, dar fapta nu există deoarece subalternii au refuzat să aplice ordinele. „Chiar dacă ar putea fi mai dificil să stabilim că acțiunile publice ar fi motivate de o intenție coruptă, puterea președintelui de a influența acțiuni, persoane și evenimente este amplificată de abilitatea unică de a atrage atenția prin mijloacele de comunicare în masă. Și niciun principiu juridic nu exclude acțiunile publice din statutul actelor de obstrucționare a justiției”, a afirmat Robert Mueller, referindu-se la demiterea directorului FBI James Comey și la cazul lui fostului consilier prezidențial Michael Flynn.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că raportul Comisiei Robert Mueller arată clar că nu au existat contacte electorale cu Rusia și nici acțiuni de obstrucționare a justiției. „Nu a fost nicio complicitate și nicio acțiune de obstrucționare a justiției. Jocul s-a încheiat pentru cei care instigă la ură și pentru democrații radicali de stânga”, a transmis Donald Trump, prin Twitter, după publicarea versiunii redactate a raportului Comisiei Robert Mueller. Liderii opoziției din SUA, Nancy Pelosi și Chuck Schumer, au constatat că există „diferențe puternice” între interpretarea secretarului Justiției, William Barr, și ceea ce scrie în raportul Comisiei Robert Mueller despre presupusa obstrucționare a justiției de către președintele Donald Trump.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu