PROIECTUL RADICAL pregătit de liderii europeni. Ce s-ar putea întâmpla cu ZONA EURO ÎN 10 ANI

PROIECTUL RADICAL pregătit de liderii europeni. Ce s-ar putea întâmpla cu ZONA EURO ÎN 10 ANI
Publicat: 26/06/2012, 17:43
Actualizat: 26/06/2012, 17:43

Uniunea Europeană ar putea interveni în bugetele naționale ale membrilor săi, în cazul în care nu se respectă regulile de deficit și datorie, conform unui nou proiect, scrie The Telegraph.

Într-un document făcut public de președintele Consiliului UE, Herman van Rompuy, sunt prevăzute puteri tot mai mari pentru instituțiile europene, în vederea creării unor uniuni bancare și fiscale puternice și, în cele din urmă, transformarea zonei euro într-o federație politică, un proiect extrem de ambițios, care ar urma să devină realitate peste zece ani, potrivit BBC.

Printre planurile pentru viitorul UE, care vor fi discutate la Consiliul European din 28-29 iunie, se numără și crearea unui minister de Finanțe pentru zona euro, cu sediul la Bruxelles, care va controla bugetul central, dar și pe cele naționale. De asemenea, Banca Centrală Europeană va primi rol de supraveghere a sistemelor bancare din statele membre, care, în cazul unor crize, vor avea la dispoziție un fond comun.

Totodată, Mecanismul European de Stabilitate (MES) ar putea fi utilizat ca instrument fiscal în cadrul uniunii bancare, deschizând calea recapitalizării băncilor care au probleme.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat marți că nu este exclusă modificarea Tratatului Uniunii Europene, pentru realizarea uniunii fiscale.

„Criza a subliniat efectele în cascadă ale politicilor noastre bugetare și fiscale. În cadrul unei uniuni economice și monetare mai integrate, situațiile financiare sănătoase nu vor mai fi o opțiune, ci ele nu vor fi negociabile. Noi propunem să se ia în calcul noi etape, care ar putea necesita schimbări la Tratatul Uniunii Europene (UE)”, a declarat președintele CE, în cadrul unei reuniuni la centrul de reflecție European Policy Center, potrivit Mediafax.

Barroso a subliniat că „uniunea fiscală merge dincolo de euroobligațiuni”.

Planurile pentru o Uniune Europeană mult mai puternică, cu atribuții sporite inclusiv la nivel național, vin în contextul în care există deja cinci state membre care au solicitat ajutor financiar european, notează The Telegraph.