Promisiunea făcută de președintele Chinei în timpul vizitei din SUA: Nu vom face aceste două lucruri

Promisiunea făcută de președintele Chinei în timpul vizitei din SUA: Nu vom face aceste două lucruri
Publicat: 23/09/2015, 14:04

China nu va manipula cursul yuanului pentru susținerea exporturilor și nu se va angaja niciodată în furturi comerciale, a spus Xi, adăugând că afacerile străine nu vor fi discriminate, iar autoritățile vor accelera deschiderea pieței și vor face eforturi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului, relatează Reuters.

„Dacă China și Statele Unite vor coopera bine, pot deveni un fundament al stabilității globale. Dacă vor intra în conflict sau confruntare, ar fi un dezastru pentru ambele țări și întreaga lume”, a spus Xi.

În pofida comentariilor liniștitoare, Xi se confruntă cu întrebări legate de politicile actuale ale Guvernului de la Beijing și va fi presat să dea răspunsuri concrete, în timpul întâlnirilor din această săptămână cu lideri de afaceri, inclusiv din sectorul tehnologiei, înainte de a participa la un dineu oficial la Casa Albă, găzduit de președintele Barack Obama.

Circa 100 de persoane s-au adunat marți la Seattle pentru a protesta față de abuzurile asupra drepturilor omului din China, prima dintr-o serie de demonstrațiile care ar putea avea loc împotriva lui Xi.

Vizita președintelui chinez în Statele Unite se va încheia cu un discurs la Națiunile Unite.

Xi a fost supus unui val de critici înainte de discursul din Seattle, în legătură cu tratamentul la care sunt supuse companiile americane cu operațiuni în China.

„În această săptămână sunt anunțate un număr semnificativ de acorduri, în timpul vizitei lui Xi, care demonstrează angajamentul companiilor americane de a susține dezvoltarea Chinei, atât cu capital cât și cu tehnologii de clasă mondială”, a declarat secretarul american pentru Comerț, Penny Pritzker.

Oficialul american a notat însă că autoritățile și companiile americane continuă să aibă îngrijorări serioase în legătură cu lipsa transparenței legislative, protecția ineficientă a proprietății intelectuale și politicile discriminatorii în domeniul ciberneticii și tehnologiei.

John Frisbie, președintele Consiliului de Afaceri SUA-China, a declarat că cel mai recent sondaj efectuat în rândul membrilor organizației arată o erodare continuă a încrederii în perspectivele de afaceri din China.

Scott Kennedy, director de proiect pentru afaceri și politică economică în China, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington D.C, a lăudat strategia președintelui chinez.

„Xi a jucat foarte bine. A dat asigurări verbale cuprinzătoare, combinate cu concesii limitate. Astfel va evita o reacție directă din partea guvernului american și a comunității de afaceri”, a arătat Kennedy.

Răspunzând acuzațiilor că China se află în spatele atacurilor cibernetice care afectează companiile americane și bazele de date guvernamentale din SUA, Xi a reiterat că și China a fost deseori victima unor astfel de atacuri.

„Guvernul chinez nu se va angaja sub nicio formă în furturi comerciale și nu va încuraja sau susține astfel de încercări din partea nimănui” a asigurat Xi.

Oficiali de la Casa Albă au declarat că spionajul cibernetic va fi o parte esențială a discuțiilor dintre Obama și Xi, dar nu se așteaptă ca Statele Unite să impună sancțiuni împotriva Chinei pentru spionajul cibernetic, înaintea sosirii lui Xi la Washington.

La începutul vizitei lui Xi în SUA, nu s-a făcut nicio mențiune despre o femeie de afaceri americană reținută de șase luni în China pentru suspiciuni de spionaj și furt de secrete de stat.

Xi a spus că economia chineză se află pe un trend de creștere rapidă, iar autoritățile de la Beijing rămân dedicate reformelor financiare și deschiderii economiei.

„China nu va da înapoi în acest proces”, a spus Xi.

Președintele chinez va fi întrebat despre strategia economică, pe fondul încetinirii avansului, după mai mulți ani de creștere rapidă, precum și despre intervențiile masive ale guvernului pe piața de capital, după prăbușirea indicilor, în perioada verii.

Analiștii anticipează că economia chineză nu va reuși să respecte ținta oficială a guvernului de la Beijing, privind o creștere de 7% în 2015.

Statele Unite vor cere pe de altă parte președintelui chinez să evite soluțiile economice rapide, cum ar fi devalorizarea yuanului pentru susținerea exporturilor, a declarat economistul șef de la Casa Albă, Jason Furman.

Deprecierea yuanului, decisă recent de autoritățile chineze, a agitat piețele financiare internaționale, iar oficialii amrericani vor aborda problema instabilității pieței chineze de capital, a arătat Furman.

Xi a asigurat însă că administrația de la Beijing este împotriva deprecierii monedei din motive concurențiale, sau a războiului valutar, și nu va reduce cursul yuanului pentru susținerea exporturilor.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee