Promisiunea făcută de Putin: ”Armata rusă va continua să facă asta”

Promisiunea făcută de Putin: ''Armata rusă va continua să facă asta''
Publicat: 28/03/2016, 08:27

Kremlinul a anunțat duminică într-un comunicat că Putin a discutat la telefon cu Bokova, căreia i-a promis un „maximum de asistență” în deminarea orașului.

Jihadiștii au provocat pagube semnificative la Palmira, unde au distrus numeroase monumente, inclusiv Templul lui Baal, un monument elenistic vechi de 2.000 de ani.

Bokova a subliniat că „eliberarea Palmirei are o mare importanță pentru lumea culturii”, potrivit Kremlinului.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat recucerirea orașului de către forțele guvernamentale.

„Teroriștii extremiști nu doar că au ucis oameni cu brutalitate, ci au distrus civilizații umane”, a declarat el duminică, într-o conferință de presă, la Amman, capitala Iordaniei.

Suntem „încurajați și norocoși” că trupele siriene au recucerit Palmira, a spus el, adăugând că a încurajat Guvernul sirian „nu doar să apreze, ci să încerece să restaureze” situl.

Putin l-a felicitat pe președintele sirian Bashar al-Assad pentru recucerirea orașului antic, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului.

Într-o convorbire telefonică, el „a subliniat importanța protejării acestui sit istotic unic pentru lumea culturii”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse.

„Putin a subliniat din nou că, în pofida retragerii celei mai mari părți a contingentului rus din Siria, forțele armate ruse vor continua să ajute autoritățile siriene în eforturile antieroriste și în eliberarea patriei de grupări extremiste”, a adăugat Peskov.

Moscova a dezmințit în mai multe rânduri că atacurile sale aeriene în Siria, începând din septembrie, au scopul să susțină regimul al-Assad.

Rusia a afirmat că a efectuat săptămâna trecută peste 100 de raiduri în regiunea Palmirei.

Al-Assad „a notat că succese precum eliberarea Palmirei ar fi imposibile fără ajutorul Rusiei”, a spus Peskov.

Președintele sirian a catalogat recucerirea orașului drept o „realizare semnificativă”.

Respingerea SI din orașul antic reprezintă o „nouă dovadă a eficienței strategiei adoptate de către armata siriană și aliații ei în războiul împotriva terorismului”, a declarat el duminică, citat de televiziunea de stat.

Forțele guvernamentale au lansat o ofensivă, în urmă cu aproape trei săptămâni, în vederea recuceririi așezării, una dintre cele mai frecventate destinații turistice din Siria înainte de război. SI a preluat controlul asupra ei în mai.

Presa siriană și un ONG au anunțat duminică recucerirea orașului de către forțe siriene susținute de atacuri aeriene ruse.

„Forțele armate și grupuri din cadrul Comitetelor Populare pentru Apărare (miliții aliate Guvernului) au preluat controlul integral asupra Palmirei”, au anunțat duminică oficiali militari sirieni, citați de televiziunea de stat.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a confirmat că SI a pierdut orașul și a anunțat numeroși morți în rândul jihadiștilor.