Proprietarul firmei care vrea să cumpere Rompetrol, arestat în China. Președintele Xi Jinping a ordonat, personal, arestarea lui

Proprietarul firmei care vrea să cumpere Rompetrol, arestat în China. Președintele Xi Jinping a ordonat, personal, arestarea lui
Publicat: 12/03/2018, 16:57

Ye Jianming, proprietarul companiei China Energy Fund Committee (CEFC), cu sediul în Shanghai, a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, au declarat surse citate de publicațiile Caixin și South China Morning Post. Arestarea lui Ye Jianming a fost ordonată direct de președintele Chinei, Xi Jinping, au declarat sursele citate. Informația nu a fost confirmată oficial.

Arestarea omului de afaceri intervine după reținerea fostului ministru de Interne din Hong Kong, Patrick Ho Chi-Ping, în noiembrie 2017. Patrick Ho Chi-Ping a fost arestat în SUA, în cadrul unei investigații privind oferirea de mită unor oficiali guvernamentali africani prin intermediul unor instituții americane, precizează South China Morning Post.

CEFC se află în proces de preluare a 51% din Rompetrol, de la compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), potrivit unui protocol semnat în luna aprilie 2017.

Conform ințelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.

Ulterior, în luna iulie 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International.

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți.

Acționariatul Rompetrol Rafinare Constanța (RRC) era, la data de 31 decembrie 2017, potrivit Depozitarului Central, următorul: 48,11% KMG, 44,69% Statul Român – prin Ministerul Energiei – și 7,19% alți acționari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase